LÄngt krig krÀver mycket soldattrÀning

Foto:

GÀstkrönika2022-10-03 18:55
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tourniquet och tamponering Àr de tvÄ akutvÄrdsinsatser som rÀddar flest liv vid fronten, sÀger Sten till de ukrainska soldaterna.

Det Ă€r sĂ„ han kallar sig, svensken som har arbetat i Ukrainas försvarsinsats sedan i mars – pĂ„ sociala medier  

bekant som "OkÀnd soldat".

Efter fem mÄnader som ambulanssjukvÄrdare vid fronten har han vÀxlat till att utbilda ukrainska soldater i frÀmst fÀltsjukvÄrd. Jag Àr med nÀr han lÀr en grupp ur hemvÀrnet i Rivne lÀn i vÀstra Ukraina.

 

Kursen Ă€r kort med tyngdpunkt pĂ„ det viktigaste – att stoppa massiva blödningar. Tourniquet Ă€r ett avsnörande förband som sĂ€tts pĂ„ arm eller ben. Det ska dras Ă„t sĂ„ hĂ„rt att det blir blĂ„mĂ€rken.

Tamponering anvÀnds nÀr man inte kommer Ät med tourniquet, som vid skottskada högt upp pÄ arm eller ben. Det handlar om att packa sÄret med sÀrskild vÀv.

Dagen efter tar en annan svensk instruktör, Thor, med samma grupp ut i skogen för att trÀna förlÀggning och försvarsstrid. Soldaterna fÄr bland annat lÀra sig grÀva liggvÀrn för skydd mot artillerield, som orsakar de allra flesta förlusterna vid fronten.

En amerikan trÀnar samtidigt en annan grupp hemvÀrnssoldater i strid i bebyggelse. Jag fÄr titta pÄ nÀr de övar i att sÀkra ett flervÄningshus.

Sten och Thor har bakgrund i svenska Försvarsmakten, som de sagt upp sig frĂ„n för att göra detta. Tillsammans med ett par andra utlĂ€nningar har de en frivillig instruktörgrupp, som de kallar "Ukrainas sköld". 

De hĂ„ller kurser pĂ„ nĂ„gra veckor för soldater ur bĂ„de hemvĂ€rn och Ukrainas reguljĂ€ra armĂ© – och bekostar verksamheten ur egen ficka och med privata donationer.

 

Insatserna behövs eftersom kriget frestar pÄ. Mobiliseringen av gamla, sjuka och kriminella till ryska armén har illustrerat tillstÄndet dÀr. Ukraina gör inte sÄ, eftersom det Àr en helt annan typ av stat. Stridsviljan Àr hög och de frivilliga mÄnga.

Men ukrainska armĂ©n har samma typ av problem. Allt fler vĂ€ldrillade soldater dör eller skadas och mĂ„ste ersĂ€ttas med snabbutbildade. Samtidigt Ă€r mĂ„nga av de bĂ€sta ukrainska instruktörerna vid fronten i stĂ€llet för att utbilda.

Det Àr hÀr de utlÀndska frivilliga instruktörsgrupperna kommer in. De gör nytta, men verksamheten Àr liten och flÀckvis. Kvaliteten varierar. Finansiering och lÄngsiktighet Àr skakig.

VÀststater har utbildningar för ukrainsk militÀr hemma hos sig. Svenska Försvarsmakten deltar i en sÄdan insats i Storbritannien. Det Àr bra, men för att fÄ volym behöver man Àven ha kurser i Ukraina.

 

Det Àr dock politiskt kÀnsligt. UtlÀndsk militÀr personal i Ukraina skulle kunna bli angripen, krÀva svar och dra in vÀstlÀnderna i kriget pÄ ett sÀtt de inte kan kontrollera.

En möjlig vÀg Àr hybridvarianter. Stater i vÀst, Àven Sverige, kan hitta sÀtt att finansiera militÀr utbildningsverksamhet i Ukraina utförd av privata företag. Man fÄr dÄ upp volymen, sÀkrar kvalitet, skapar kontinuitet och helhetssyn, utan att ta besvÀrande politiskt ansvar.

Ukraina behöver detta. NÀr Ryssland inte följer nÄgra regler Àr det pÄ sin plats att vi Ätminstone lÀr oss manövrera i grÄzonen.

Alex Voronov Àr fristÄende liberal skribent och tidigare politisk redaktör pÄ tidningen.