Luciatåget är inte farligt för barnen på förskolan

Foto: LNB

Gästkrönika2023-12-12 13:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den har nästan blivit en tradition i sig själv, luciadebatten. I år handlar upprördheten om hur många förskolor beslutat att porta föräldrar från luciafirande. I stället för att låta barnen gå i luciatåg genom en nedsläckt förskola och sjunga för mammor, pappor och syskon, spelar personalen in ett uppträdande som de sedan skickar en länk till, så att föräldrarna kan sitta hemma och titta på uppträdandet i efterhand.

I Dagens Nyheter förklarar en kommun sitt beslut med att ”barnen har uttryckt ont i magen, rädsla och blyghet inför så mycket folk som brukar komma till detta evenemang så det är anledningen till att vi inte firar på det sättet som vi gjorde förr” (DN 8/12).

En rektor motiverar det slutna lussefirandet med att ”föräldrar i sig är ingen nackdel, men en del barn kan tycka att det är obehagligt med en stor grupp vuxna”.

Vid första anblicken kan det verka som kloka argument. Varför skrämma barn i onödan? Men tänker man längre än näsan räcker inser de flesta att det knappast är i barnens intresse att lindas in i bomull på det här sättet. Att tvingas möta människor man inte känner är en del av livet, ofta är kompisarnas föräldrar inte heller helt okända. Luciatåg på förskolan är också ett utmärkt sätt för barn att i en trygg miljö träna på att stå framför en grupp och framföra något man tränat på. En förmåga som kommer att ingå i läroplanen när barnen börjar i skolan.

Önskan att gå ett fåtal barn med grav social ångest till mötes leder också till att de vuxna i förskolan tar ifrån alla de barn som ser fram emot och har längtat efter att få visa upp sin förskola och sitt luciatåg för föräldrarna, all glädje och spänning det innebär att få tåga in utklädda till tomtar, tärnor och kanske Spider-Man.

Clara Linnros, barnpsykolog, varnar i DN för impulsen att försöka ta bort alla situationer barn inte är helt bekväma med: “Man ska inte rensa bort saker som kan vara stressande för barnen, det kan vara positiva utmaningar bara man hjälper till på rätt sätt”, säger hon. Linnros menar också att för de barn som är ängsliga kan man göra upp en plan med föräldern.

Som vanligt kommer säkert både en och annan cool ironiker att raljera över lussedebatten och människors upprördhet. Men traditioner är viktiga för människor och bör tas på allvar. Därtill säger det något om vårt samhälle 2023 att många anser att barn ska skyddas från att sjunga julsånger framför sina familjer för att det kan vara läskigt. Och det är inget positivt. 


 Malin Lernfelt är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån