Ni jagade dem som lyfte hedersförtrycket

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Gästkrönika2023-11-28 17:40
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag för 6-7 år sedan jobbade på Vestmanlands läns tidning i Västerås hörde en lokal socialdemokrat, Aurora Pirraku Eriksson, av sig. Hon hade nämligen länkat till en av mina kritiska ledartexter om könsseparata badtider på ett kommunalt badhus – och blivit uppläxad av partikamrater. Pirraku Eriksson är albanska från Kosovo och hade koll på hedersförtryck. Men partiet ville inte lyssna.

Jag tänker på politiker som henne – de är flera jag haft kontakt med under årens lopp – när jag nu läser att Socialdemokraterna omprövar sin integrationspolitik. Lawen Redar (S), som får hålla taktpinnen för denna förnyelse, säger: "När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt" (Aftonbladet, 27/11).

Inte bara Socialdemokraterna skakades om när SD kom in i riksdagen, det gjorde även den dåvarande alliansregeringen. Ett tydligt tecken var att Nyamko Sabuni – som tidigt lyfte frågan om hedersförtryck och andra problem – inte fick fortsätta som integrationsminister efter valet 2010. Sabuni har senare berättat hon om hur motarbetad hon blev, både av politiska motståndare och i Folkpartiet, som Liberalerna hette då. 

Men det skedde så småningom en stegvis förändring i allianspartierna och i den allmänna debatten. När jag 2015 upptäckte att svenska kommuner börjat införa könsseparata badtider från låga åldrar var det ofta lokala politiker från Liberalerna och Moderaterna som hade reagerat. I motioner varnade de för att integrationen kunde försämras. Och när jag följde kommunfullmäktigedebatter från norr till söder var mönstret tydligt: S-politiker och andra vänsterpolitiker gjorde sitt bästa för att brunstämpla dem som oroade sig för hedersförtryck.

Socialdemokraterna, som har varit väldigt starka i förortsområden, hade kunnat påverka integrationsfrågorna i rätt riktning. I stället valde partiet ofta aktivt att stå i vägen.

I en första intern rapport om invandring och integration slår S alltså fast att partiet misslyckats, och i en andra rapportdel ska förslag till ny socialdemokratisk politik presenteras. Säkert sneglar man vidare på de framgångsrika kamraterna i Danmark, och garanterat vill man locka tillbaka missnöjesröstande arbetare.

Vi ska vara "djupt självkritiska", understryker Lawen Redar. Det vore klokt.

Aurora Pirraku Eriksson i Västerås hör till dem som lämnat partiet. En bra början vore att be henne, och många med henne, om ursäkt.

Sakine Madon är politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning (lib). Texten har tidigare publicerats där