Sjuksköterskan Lucy Letby är Storbritanniens värsta seriebarnsmördare i modern tid. Hon dömdes i slutet av augusti till livstids fängelse för att ha dödat sju spädbarn och flera mordförsök på andra nyfödda. Vissa av de överlevande barnen har fått livslånga skador. Neonatalsjuksköterskan förgiftade sina hjälplösa offer med insulin och injicerade dem med luft. Domaren konstaterade att handlingarna varit ”överlagda, kalkylerande och sluga”.
Brotten chockar Storbritannien och en debatt om visselblåsare har blossat upp. Flera läkare på den aktuella neonatalavdelningen slog tidigt larm om kollegan men möttes av kyla från ledningen, som befarade att sjukhuset skulle få dåligt rykte. Läkarna beordrades i stället att be sjuksköterskan skriftligen om ursäkt. Först två år efter de första mystiska dödsfallen kopplades polis in. Vid en husrannsakan i sjuksköterskans hem påträffades mängder av bevis.
Den brittiska rättsskandalen är en påminnelse om hur värdefulla visselblåsare är – inte minst inom vården. Frågan är även aktuell i ett svenskt perspektiv.
I juni dömdes den ökände kirurgen Paolo Macchiarini av Svea Hovrätt till fängelse för att ha opererat in olagliga syntetiska luftstrupar på tre patienter som senare avled under plågsamma förhållanden. Flera patienter i andra länder har också dött efter kirurgens strupoperationer. Metoden han använde var baserad på forskningsfusk. Den 30 augusti lämnade han in ny bevisning till Högsta domstolen (HD) i hopp om en ny prövning.
Macchiarini hävdar att det är orättvist att det bara är han som ställts in för rätta i Sverige. Operationerna hade godkännanden från chefer och sjukhusledning vid Karolinska institutet (KI) och Karolinska sjukhuset.
Redan 2014 anmälde fyra läkare på Karolinska sjukhuset Macchiarini för forskningsfusk. Trots att en utredning visade att läkarna hade rätt valde KI att fria Macchiarini och förlängde gästprofessuren. In i det sista försvarades hans forskning och operationer av ledningen.
Först efter att SVT år 2016 sänt uppmärksammade dokumentärserien ”Experimenten” tvingades KI ta tag i skandalen. Samma år tilldelades de rakryggade läkarna Matthias Corbascio, Thomas Fux, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson priset Visselpipan av organisationen Transparency International som bekämpar korruption.
Bo Lindquist, skapare av SVT-dokumentären, pekar dock på att visselblåsarna hotats och motarbetats efter att de slagit larm. I samband med att åtalet mot kirurgen väcktes förra året ställde han en relevant fråga. “Hur kommer det sig att Karolinska sjukhuset och institutet valde att jaga sina egna visselblåsande läkare snarare än förövaren?” (SVT 27/4 2022). Frågan förtjänar fortfarande ett svar.
Samtidigt fortsätter polisutredningen i Storbritannien. Flera barn hade räddats om sjukhusledningen agerat tidigare. Nu ska alla patienter som seriebarnmördaren haft kontakt med under sin vårdkarriär granskas. Det rör sig om 4 000 barn. Listan över mördade eller skadade nyfödda misstänks bli längre.
De som modigt vågar vissla om patientsäkerhet får inte bli blåsta. De måste stöttas och hyllas.
Jenny Sonesson är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån