Svenska chefer borde inspireras av Gunilla Persson

Johanna Högström Schreiber.

Johanna Högström Schreiber.

Foto: Pressbild/LNB

Gästkrönika2024-03-05 05:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått tolv år sedan Fredrik Reinfeldt blev utskälld för att han uppmanade oss att jobba tills vi fyllde 75. Ändå fortsätter svenska chefer att dra öronen åt sig när CV:n från människor som passerat 40 landar på deras skrivbord.

Trots att medellivslängden fortsätter att stiga förblir den ålderism som genomsyrar svensk arbetsmarknad intakt, vilket i sin tur leder till minskad rörlighet och negativ påverkan på ekonomin.

Rekryterare och chefer biter sig envist fast i en önskan att anställa människor i åldern 28-32, även om det innebär att de tvingas göra avkall på både kompetens och erfarenhet. 

De borde snegla på Gunilla Persson i stället. Även den som passerat 65 kan överraska och leverera.

En flitigt citerad studie från 2017 visar dock att sannolikheten att överhuvudtaget bli kallad till intervju minskar redan när de sökande passerade 40. Kanske är det inte en slump att människor i chefsleden som är födda på 60- 70- och 80-talet, och såg sina egna föräldrar gå i pension senast vid 65, tror att alla planerar att göra så. Det skapar normer på arbetsmarknaden som kan jämföras med tiden då barn bara såg sin pappa gå till jobbet och trodde att mammor borde stanna hemma.

I ovan nämnda studie ingick även en enkätundersökning där arbetsgivare fick svara på varför de tvekar att rekrytera människor som inte ens nått medelåldern. De vanligaste svaren var att man letar efter medarbetare som är anpassningsbara, initiativrika och flexibla, och att dessa egenskaper inte är tillräckligt framträdande hos människor som passerat 40. Lite märkligt, kan tyckas, eftersom alla som någon gång har haft en kollega i 30-årsåldern vet att det finns få människor som är så icke-flexibla. Oftast får de ett barn eller tre under anställningstiden, vilket resulterar i att chefen måste ägna tid åt att rekrytera vikarier och ta hänsyn till flera år av vabbande. Den absoluta guldåldern för anställning borde snarare vara kring 50: barnen är utflugna, barnbarnen har inte kommit, och föräldrarna är (förhoppningsvis) fortfarande något sånär krya.

Om Gunilla Persson kan hamna på Spotifys topplista vid 65, kan en annan person i samma ålder garanterat göra succé på en arbetsplats. Nu är det visserligen skillnad på att sjunga EDM-inspirerad country i paljettklänning på bästa sändningstid, och på att vara barnmorska, elektriker eller högstadielärare. Men principen är densamma: Vetskapen om att man har mer kvar att ge på arbetsmarknaden kan leverera oanade resultat.

Johanna Högström Schreiber är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån