Svindyr hudvård hör hemma i soptunnan

Många lägger stora summor på hudvård, trots att huden är ett organ som i regel sköter sig bäst själv.

Många lägger stora summor på hudvård, trots att huden är ett organ som i regel sköter sig bäst själv.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Gästkrönika2024-03-20 05:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

C-vitamin, retinol, snigelslem och AHA-syra, den hudvårdsintresserade känner igen namnen på de hajpade ingredienserna. De har trendat i serum och krämer de senaste åren. Alltfler lägger pengar på sådant i hopp om slät och vacker nuna.
Trenden kryper, som trender så ofta gör, ned i åldrarna (EK 27/2). Nu varnas för en hudvårdsboom bland barn, som vill ha samma produkter som favoritinflucerarna de ser på appar som Tiktok och Instagram (EK 6/3).

Problemet är att i förpackningarna som lockar, inte sällan med starka färger och söt design, finns det ofta ingredienser som är allt annat än anpassade för känslig barnhud. Syror och retinol är starka ingredienser, som kan orsaka långvariga hudproblem. "Vi kommer att få se allt fler kroniska hudsjukdomar hos allt yngre patienter" säger en hudläkare till (SVT 12/3).

Dessutom marknadsförs de avancerade hudvårdsingredienserna ofta som sätt att hålla hudens åldrande i schack, vilket det säger sig självt att ingen tolvåring behöver.

De flesta barn behöver faktiskt inte några produkter alls, på sin höjd fungerar en enkel rengöring och en fuktgivade kräm. Kanske något mot akne, om barnen lider av det. Huden sköter sig annars bäst själv.

I bästa fall gör den här sortens hudvård inte mycket alls. I värsta fall gör den skada, och dyrt är det. Ett av märkena som barn krossar spargrisen för är Drunk Elephant, som säljer krämer för omkring 800 kronor. Det är många sparade veckopengar.

Vuxna gör rätt i att ifrågasätta och sätta stopp för hudvårdsboomen – inte bara för barn utan kanske även för oss själva. Barn härmar vad de ser vuxna göra. Handen på hjärtat, är det någon vuxen som på riktigt behöver en kräm för 800 kronor? Eller en avancerad tiostegsrutin med sjuttioelva olika ingredienser?

Att huden ofta sköter sig bäst är en regel som inte bara gäller i barndomen utan hela livet. Tiktok är fullt med vuxna med plötsligt känslig hud, som ifrågasätter att företag hajpat upp syror och exfoliering under många år för att nu göra en helomvändning och kränga produkter som ska laga en skadad hudbarriär. Först säljer man problemet, sedan lösningen. Tack, skönhetsindustrin...

Det bästa är att vara en förebild. Att säga till sin tonåring att hon duger som hon är, samtidigt som föräldern smetar in huden med en svindyr mask. Det är hyckleri. Fler borde göra en Plus-Sverker, och kasta den hajpade hudvården i soptunnan, barn såväl som vuxna. 

Mimmie Björnsdotter Grönkvist är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån