Har vi vant oss vid kriget?

Foto: LNB

GÀstkrönika2023-11-30 18:02
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Natten mot lördagen den 25 november genomförde Ryssland den hittills största drönarattacken under storkriget. Totalt 75 Shahed ska ha avfyrats med Kiev som huvudmÄl. Flyglarmet i huvudstadsregionen ljöd i över sex timmar. En mycket allvarlig hÀndelse som inte sÀrskilt mÄnga svenskar kÀnner till. Visserligen rapporterade de stora medierna och nyhetsbyrÄerna om det som intrÀffat. Men den rekordstora attacken inte blev en toppnyhet hos redaktionerna.

Situationen Ă€r talande för medielogiken. SynsĂ€ttet kan sammanfattas: ”Visst, kriget Ă€r massivt, det ukrainska folkets lidande Ă€r stort. Men vad Ă€r nytt?” 75 kamikazedrönare jĂ€mfört med – sĂ€g – 55 eller 35 kvalar uppenbarligen inte in i kategorin vĂ€ldigt angelĂ€get. Inte efter 21 mĂ„nader av fullskaligt krig.

Samtidigt Ă€r det inte svĂ„rt att hitta nyhetsingĂ„ngar i det som nu pĂ„gĂ„r. En Ă€r scenförĂ€ndringen jĂ€mfört 2022. Lördagsnattens attack var massiv men ocksĂ„ ett mönsterbrott, den första stora pĂ„ lĂ€nge. Vid den hĂ€r tidpunkten förra Ă„ret pĂ„gick missilbombningen för fullt dĂ€r Ryssland försökte slĂ„ ut Ukrainas el- och vĂ€rmeförsörjning. PĂ„frestningarna pĂ„ samhĂ€llet var mycket stora – med regelbundna strömavbrott och som regel slĂ€ckt gatubelysning – men Ukraina klarade det. NĂ„gon kollaps av infrastrukturen, med nya flyktingströmmar vĂ€sterut, som Ryssland hoppades pĂ„, intrĂ€ffade inte. ElnĂ€tet reparerades successivt och Ă„terstĂ€lldes mer eller mindre helt i början av 2023.

Ukraina har dÀrefter successivt förbÀttrat sitt missilförsvar och bland annat upprÀttat en stark sköld över Kiev. Det har gjort att de ryska kryssningsrobotarna, ballistiska missilerna och Shahed-drönarna har allt svÄrare att ta sig igenom.

En given nyhet i lördagens attack Ă€r dĂ€rför en rekordhög andel nedskjutna drönare – 74 av 75 enligt de ukrainska myndigheterna. Uppgiften förefaller trovĂ€rdig med tanke pĂ„ de i sammanhanget begrĂ€nsade följderna. Fem personer uppges ha skadats, ingen av dem allvarligt.

Men inte ens vÀrldens bÀsta missilförsvar kan vara hundraprocentigt. NÄgot trÀffar alltid och Àven nedskjutna missiler och drönare, och fragment frÄn dem, kan orsaka stor skada nÀr de landar bland bebyggelse. I oktober förra Äret var jag vid en bensinmack i Dnipro nÄgra timmar efter att en nedskjuten Shahed hade dödat tvÄ personer, dÀribland en gravid kvinna, och blÄst ut hela macken.

Ett problem för Ukraina Àr oförmÄgan att effektivt angripa de platser frÄn vilka missilerna och drönarna avfyras. VÀstlÀnderna som har de bÀsta vapnen för precisionsattacker av det slaget vÀgrar ge ukrainarna missiler med riktigt lÄng rÀckvidd och förbjuder att Ukraina anvÀnder vÀstlevererade vapen för att angripa mÄl pÄ ryskt territorium. Den ukrainska armén förvÀntas bedriva försvar av sin befolkning med delvis bakbundna hÀnder.

I det lÀget gör Ukraina vad det kan för att lösa uppgiften, genom att skicka egentillverkade drönare och utföra olika sabotageaktioner mot mÄl i Ryssland. Men Àven det ryska missilförsvaret lÀr sig, samtidigt som vi i vÀst inte gör allt vi kan för att Ukraina ska kunna försvara sig pÄ bÀsta sÀtt.

Det sista Àr ingen nyhet men likvÀl nÄgot som krÀver stÀndiga pÄminnelser. VÀsts stöd till Ukraina Àr betydligt starkare i ord Àn i handling.

Alex Voronov Àr fristÄende liberal skribent pÄ Liberala nyhetsbyrÄn och tidigare politisk redaktör pÄ tidningen