Yrkeselever är lätta att göra vinst på

Foto: Pär Fredin

Gästkrönika2023-06-01 05:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med sådana vänner behövs inga fiender. Förespråkare av det fria skolvalet har i ett decennium lidit av JB-koncernen, som gick i konkurs i samband med skolavslutningen 2013 och lämnade eleverna i ovisshet. Ägarna hade under en följd av år bedrivit undermålig undervisning samtidigt som affärsverksamheten visade på plus.

Den som trodde att JB var ett undantag kan studera SVT:s granskning av Thoréngruppen, ett av Sveriges största utbildningsföretag (29/5). Thorén har en lägre andel behöriga och fast anställda lärare, samt större elevgrupper. Skolinspektionen har under tio år gång på gång kommit med allvarlig kritik och förelägganden om vite. Samtidigt har affärerna gått lysande, med en vinst på 944 miljoner kronor och aktieutdelningar på 81 miljoner det senaste decenniet.

Likheterna med JB är slående. Mycket väl medveten om att man inte uppfyller kraven har skolägaren ändå fortsatt, med udden riktad mot de praktiska gymnasieutbildningarna. Kan det ha att göra med att det generellt handlar om svagare elevgrupper, med föräldrar som inte är lika benägna att ställa krav, att anmäla verksamheten?

Det är åtminstone så det ser ut när SVT talar med rektorn på en Thorénskola. Han har haft en stram budget, säger han. Det kostar naturligtvis stora pengar att utrusta en skola med bygghallar eller verkstäder för att eleverna ska lära sig snickra, mura eller meka med fordon. Att skapa kontakter med företag och anordna praktikplatser är också knepigt. Då skippar vi det, tänker man uppenbarligen.

Det fungerar, eftersom Skolinspektionen tar flera år på sig att göra uppföljande besök, hota och verkställa om vite. Vägen mot skarpa beslut som att stänga skolan är lång. När det bränner till för mycket åtgärdas felet, men i stället finns där nya brister. SVT visar ett pappersark med ett lapptäcke av ärenden gällande Thorén. ”Det finns ett upprepat bristmönster, men vi har varit tvungna att se på varje enskild situation”, säger generaldirektören Helén Ängmo till SVT:s Aktuellt.

Mönstret gäller särskilt yrkesgymnasier. I Uppsala gick Doctrinagymnasiet i konkurs 2009, sedan JB och nu problemen med Thorén, samtidigt som arbetsmarknaden skriker efter kunnigt folk i en rad hantverksyrken. Eleverna som berörs förlorar mest, men till förlorarna hör också alla seriösa skolföretag och landet i sin helhet.

Dåliga skolor kommer alltid att finnas, men möjligheterna för rena lycksökare ska genast täppas till. ”Hårdare tag mot friskolor”, har utbildningsminister Mats Persson (L) lovat och det måste regeringen leverera på ett mycket konkret och övertygande vis, annars kan det fria skolvalets saga snart ta slut.

Johan Rudström är ledarskribent på Upsala Nya Tidning (lib). Texten är tidigare publicerad där