Stanna hemma om du är sjuk – än är pandemin inte över

Krönika 8 december 2022 18:19
Detta är en ledarkrönika. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

I kylan ökar antalet covidsmittade och det snabbt. Under förra veckan rapporterades 440 fall av covid-19 i region Sörmland. Under onsdagen visade siffror att 184 nya personer insjuknat på två dagar. 

 

De flesta som smittas får relativt lindriga symtom. Än så länge har ingen blivit så sjuk att det krävts intensivvård. Men flera personer har vårdats på sjukhus. Enligt regionen smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har den sjukaste patienten i vinter behövt syrgas för att klara sig. 

De som blir svårast sjuka är ofta de ovaccinerade eller de med nedsatt immunförsvar, konstaterar Mäkitalo.

 

Det är inte bara i Sörmland som smittan ökar igen. Ökningen ses i hela landet och trycket på vården ökar. 

Regeringen har dock nu inga planer för att införa nya restriktioner, men den har en beredskap om läget förvärras. Pandemin är kvar men vi befinner oss i en annan fas. Vi har bedömt att det inte är en samhällsfarlig sjukdom längre, konstaterade socialminister Jakob Forssmed (KD) under onsdagen. 

 

Pandemin inte är över. Att många människor med kroniska sjukdomar eller cancer fortfarande riskerar att bli allvarligt sjuka verkar alltför många inte förstå eller ha glömt bort. 

 

De stannar inte längre hemma när de är sjuka. På bussar, tåg, i klädaffärer och andra offentliga miljöer finns det numera gott om snoriga människor. Många av dem bryr sig inte ens om att hålla för munnen när de nyser eller hostar. 

Att diverse virus grasserar är därför inte konstigt. 

 

Råden från pandemins värsta tid är dock ännu giltiga. Stanna hemma om du har symtom. Många kan jobba hemma. Man behöver inte ge sig ut och shoppa kläder på stan om man har hackhosta. 

Det handlar fortfarande om omtanken om andra. Att inte utsätta dem för onödiga risker – även om pandemin befinner sig i en annan fas. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa