Gör Flen rätt – ska simskolan på sommaren vara gratis?

Ska färre personer drunka måste fler personer – både barn och vuxna – lära sig att simma och upprätthålla sin simförmåga.

Ska färre personer drunka måste fler personer – både barn och vuxna – lära sig att simma och upprätthålla sin simförmåga.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Måndagskrönika2023-05-28 18:09
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns vissa nyheter som återkommer varje år. Inför sommaren rapporteras det om vädret. Kommer det bli en solig och varm eller kall och regnig sommar? En annan återkommande nyhet är den om befarade drunkningsolyckor. Under sommaren söker sig fler till stränder och pooler, särskilt om sommaren, som det förutspås i år, blir varm och torr. Risken för drunkningsolyckor ökar. 

Den går dock att minska. 

I det korta perspektivet handlar det för det första om att förstå sin egen förmåga. Simborgarmärket man tog när man var 12 garanterar inte för att man kan simma lika bra resten av livet, särskilt inte i sjöar eller hav. 

För det andra behöver alla bli mer uppmärksamma. Drunkning kallas ibland för den tysta döden. Personer försvinner under ytan utan att vifta med armarna eller ropa på hjälp. För att kunna slå larm måste någon se när det händer. 

I det längre perspektivet handlar det om att fler måste lära sig att simma – både barn och vuxna. 

Därför är det bra att det finns simskolor i hela landet. Kurserna anordnas i första hand av kommuner och ideella föreningar. 

De barn som inte får gå i simskolan lämnas inte lottlösa. Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Med andra ord har skolan en skyldighet att erbjuda alla barn – särskilt de som inte når målen i läroplanen – simundervisning. 

Alla barn får därmed en möjlighet att lära sig simma.

I sommar har Flens kommunstyrelse beslutat att erbjuda avgiftsfri simskola för barn som slutat förskoleklass och årskurs ett och två. Platserna är i första hand till för barn som behöver extra simträning, det vill säga barn som inte redan kan simma. 

Tidigare har kommunen tagit ut en avgift på 500 kronor per barn. Avgiftsbefrielsen kommer med andra ord knappast att märkas i den kommunala budgeten.

Men beslutet väcker ändå frågor.

Hur ser kommunen till att platserna går till de barn som bäst behöver dem? Föräldrar måste fortfarande leta upp skolan och anmäla sitt barn till ett begränsat antal platser. Redan där sker med andra ord ett urval.

Simskolorna brukar vara populära. Det finns många föräldrar som både kan och vill betala för undervisningen. Varför väljer kommunen att ta bort avgiften för dessa föräldrar?

Avgiftsbefrielsen riskerar också att snedvrida konkurrensen. Blir den kommunala simskolan gratis minskar sannolikheten att exempelvis en ideell förening startar eller fortsätter med sin simskola. 

En annan risk med en simskola som inte kostar något är det blir lättare att välja bort en eller flera lektioner till förmån för andra aktiviteter. Har man betalat en avgift, tänker man ofta till en eller två gånger extra innan man uteblir. 

Det är viktigt att alla barn lär sig simma. Men förmågan måste också upprätthållas genom livet. 

Drunkning är inte som man kanske kan tro vanligast bland barn. Förra året omkom, enligt preliminär statistik från Svenska livräddningssällskapet, 70 personer. 55 av dem var vuxna män. 30 personer var 60 år eller äldre. Fem av de förolyckade var barn.

Det är alltför många dödsfall med tanke på att många av dem hade gått att förebygga.

Vill man minska antalet olyckor snabbt är det är statistiskt sett vuxna män som bör stå i fokus för det förebyggande arbetet. Då handlar det inte minst om att få fler att inse att deras förmåga att simma inte är så bra som de tror. 

När Svenska livräddningssällskapet frågat svenskarna om de kan simma svarar 98 procent ja på frågan. När de i stället frågat om de kan simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, är det 80 procent som uppskattar att det är något de kan. 

I årets statistik från Svenska livräddningssällskapet finns en annan oroande tendens. Under årets tre första månader drunknade tre personer i samband med ”bad på en offentlig badanläggning”. Simhallar där man kan se bassängens botten och där det finns personal som kan livrädda. En förklaring som ges till ökningen är att många nyanlända aldrig lärt sig simma. 

För att nå denna grupp kan kommunen och civilsamhället med fördel samverka för att få ut information och skapa kurser. Det handlar dels om att få fler vuxna att lära sig simma, dels att få föräldrar att förstå hur viktigt det är att barnen lär sig simma tidigt. 

Vattenvana och simkunnighet är viktiga kunskaper att ha med sig i livet. Skälet som Flens kommunstyrelse anger för sitt beslut att införa gratis kommunal simskola: att fler barn ska lära sig simma, är därför lovvärd. Men avgiftsbefrielse är inte den bästa lösningen att nå detta mål. 

Emma Wange, politisk redaktör Eskilstuna-Kuriren
Emma Wange, politisk redaktör Eskilstuna-Kuriren