Ungdomarna, som är mellan tio och fjorton år, är nyfikna och lyssnar intresserat när Frida Rangbäck går igenom förutsättningarna inför kvällens första patient – en hund som mår lite tjuvtjockt. För andra året ger veterinärkliniken i Gula industrihuset tillsammans med Drömfabriken kvällskursen Veterinärkidzen.
– Vi får ständigt förfrågningar om praoplatser men vi känner inte att vi kan ta emot yngre barn på praktik och då passar det här upplägget bättre, säger veterinären Anna Fucik som driver Veterinären i Stallarholmen.
Tillsammans med legitimerade djursjukvårdaren Frida Rangbäck ordnar de under våren sex stycken kurstillfällen för barn och ungdomar som vill lära sig mer om djur.
– Från början hade vi ganska höga ambitioner om faktakunskap. Det gjorde vi snabbt om och satsar i stället på lite mer praktiska moment. I år har vi två fall som ungdomarna får följa: Det första har de redan löst och det handlade om en hund som skadat tassen. Det andra, och det vi jobbar med i dag, är en hund som mår illa och kräks. Ungdomarna får lägga förband, göra ultraljud, ta blodprov och tempen, sådant som vi gör här när vi får in ett djur, säger Anna Fucik.
Efter genomgången samlas eleverna runt ett undersökningsbord där en urgullig mjukistax vid namn Lollo får utgöra figurant. Frågor från Frida Rangbäck besvaras efter skyndsam handuppräckning. Allt går mycket metodiskt till.
– Ungdomarna är både nyfikna och motiverade och det märks att det finns ett stort intresse för veterinäryrket. Det känns roligt att vi kan erbjuda den här möjligheten så att de kan få en inblick i vad som händer på en djurklinik, säger Anna Fucik.
Frida Rangbäck rullar in en droppställning och berättar hur en patient kan tillföras vätska och näring via en droppslang som förs in i en ven under huden.
– Vi kanske inte riktigt hinner med en hel veterinärutbildning på de här träffarna, men ett och annat märker vi att de snappar upp. Kanske kan det finnas några här i rummet som blir våra kollegor i framtiden, säger Anna Fucik.