Kommunens miss: Betalade ut lön till främmande person – tre gånger: "Väldigt tråkigt"

Strängnäs kommun gjorde inte bara en, utan totalt tre felaktiga löneutbetalningar, till en person som aldrig varit anställd i kommunen. Misstaget upptäcktes först när den som egentligen skulle ha haft pengarna efterlyste dem.

Tre felaktiga utbetalningar gjordes utan att kommunens kontrollsystem fångade upp dem.

Tre felaktiga utbetalningar gjordes utan att kommunens kontrollsystem fångade upp dem.

Foto: /TT Fredrik Sandberg

Övrigt2018-01-03 16:20
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Utbetalningar på totalt 14 000 kronor gjordes från socialkontoret mellan juli 2017 och februari 2018. Summan fördelades på 560, 5 040 respektive 8 400 kronor – pengar som egentligen var arvode till en kontaktperson inom kommunens sociala verksamhet.

Misstaget upptäcktes inte av kommunens egna kontrollsystem, utan av kontaktpersonen själv.

– Den person som rätteligen skulle ha fått de här pengarna hörde av sig och undrade varför hen aldrig fick några pengar, säger socialchef Inger Grindelid.

Den person som fick pengarna i stället bor i en annan kommun, i ett annat län och har aldrig haft några uppdrag för Strängnäs kommun.

Ja, kommunen har gjort fel, men det är inte skadeståndsgrundande.

Inger Grindelid, socialchef

Så hur kunde det hända?

– Man hade råkat kasta om ett par siffror i personnumret jämfört med den som egentligen skulle ha haft pengarna. Då var det så olyckligt att den som fick pengarna i stället, har samma bank som kommunen. Swedbank hade såklart både dennes personnummer och kontonummer.

Inger Grindelid poängterar att kommunen aldrig haft tillgång till den okända personens kontonummer.

Vad har ni för kontrollfunktioner för löneutbetalningar?

– Tydligen inte tillräckligt, i alla fall. Vi har naturligtvis tittat på kontrollfunktionerna nu så att det inte ska kunna hända igen, säger Inger Grindelid.

Har något sådant här hänt förut?

– Inte här hos oss, inte vad jag kan komma ihåg.

När misstaget uppdagades krävde Strängnäs kommun att få tillbaka de felaktigt utbetalade pengarna. Mottagaren tillbakavisade kravet – och krävde i sin tur skadestånd för sveda och värk, för den stress och det omak kommunens misstag och den efterföljande kommunikationen orsakat hen.

De delade meningarna resulterade i en ganska omfattande brevväxling mellan mottagaren och kommunen, som företrätts av lönehandläggare, kommundirektören Cecilia Vikström och socialchefen:

– Vi har framfört våra ursäkter för att det har hänt. Det är ju väldigt tråkigt. Samtidigt borde personen kanske själv ha agerat. Vi kan förstå om man inte uppmärksammar 560 kronor, men får man över 8 000 kronor borde man reagera, säger Inger Grindelid.

Hon refererar till den civilrättsliga regeln condictio indebeti, som innebär att en felaktig utbetalning oftast ska återbetalas.

Alldeles nyligen valde också mottagaren att betala tillbaka de 14000 kronorna till Strängnäs kommun, som därmed aldrig behövde vidta rättsliga åtgärder.

Hur har ni hanterat kravet på ersättning för sveda och värk?

– Vi har avvisat det. Ja, kommunen har gjort fel, men det är inte skadeståndsgrundande, säger Inger Grindelid.

Condictio indebiti

Condictio indebeti är latin för "återställa det icke ägda".

Det är en civilrättslig regel som innebär att den som av misstag utbetalt ett belopp till någon har rätt att få beloppet återbetalt. Regeln tillämpades redan i Romarriket och är fortfarande aktiv i många rättssystem.

I rättspraxis har utvecklats många undantag och man måste se till omständigheterna i varje enskilt fall. Framförallt gäller att den som tagit emot en betalning i god tro och inrättat sig efter denna brukar få behålla betalningen.

Källa: Wikipedia