Tosteröbron klarar mer trafik – kommunen blåser nytt liv i utvecklingsplaner

Tosteröbron är inte en bromskloss för fler bostäder på södra Tosterön. Det ger ny fart för kommunens planer på en både mer strandnära och stadsliknande boendemiljö.– Kommunens uppsida är att dels få plats med fler Strängnäsbor, dels få en större likhet med staden på andra sidan vattnet, säger samhällsbyggnadsstrateg Mikael Rojek.

– Kommunens uppsida är att dels få plats med fler Strängnäsbor, dels få en större likhet med staden på andra sidan vattnet, säger samhällsbyggnadsstrateg Mikael Rojek.

– Kommunens uppsida är att dels få plats med fler Strängnäsbor, dels få en större likhet med staden på andra sidan vattnet, säger samhällsbyggnadsstrateg Mikael Rojek.

Foto:

Övrigt2018-03-05 20:45
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Kommunen har länge velat utveckla södra Tosterön med fler bostäder, arbetsplatser, ett litet centrum och en tydligare prägel av Strängnäs vattennära karaktär. “Staden kring fjärden”, lyder kommunens vision.

Ett planprogram var ute på samråd 2011 men las på is innan det blev en detaljplan, eftersom kommunen inte visste om man skulle vilja använda Svenska hem arena.

Det blev majoritetsskifte, nya arenaplaner och sen har frågan om Tosteröns framtid segat sig fram. För ett par år sen belyste kommunen en ny bromskloss: trafikfrågan. Hur mycket bilar och tunga transporter tål den drygt 80 år gamla Tosteröbron?

Nu har frågan utretts: bron är inte ett hinder för tillväxt.

– Rent tekniskt mår bron bra. Man gjorde ganska stora renoveringsarbeten på den för några år sen. Utredningen kom fram till att bron inte är huvudproblemet. Det är köbildningen och trafiksituationen som helhet – framförallt bullersituationen på Storgatan, säger Mikael Rojek, enhetschef på kommunens samhällsbyggnadskontor.

Han menar att problemen i regel är begränsade till vissa timmar under sommarhalvåret, vilket gör dem hanterbara.

– Man kan exempelvis minimera brons öppningstider och synka dem bättre med trafikströmmen. Öppnar man bron vid rusningstrafik kan det bli köbildning ända inne i stan. Den kön bör inte passera Ugglans park, för då blir det köproblem för folk som ska åka åt andra hållet. Platsen för köslutet måste alltså dimensioneras.

För bullret tror Mikael Rojek på långsiktiga, och långsiktigt hållbara, lösningar. Förhoppningen är att ökningen av antalet invånare inte går hand i hand med antalet bilar i trafik.

– Vi vill ju påverka hur folk reser. Vår allmänna inriktning är att folk ska åka mer kollektivt och cykla mer. Cykelnätet i området ska förstärkas och ju fler det blir på Tosterön, desto bättre underlag för busstrafiken.

Bussarna är en tung del av bullerproblematiken – men inte på sikt, menar Mikael Rojek.

– Alla prognoser säger att bussarna kommer att gå på el och inte bullra på det sättet. Med det beaktat kommer vi inte att gå över gränsvärdena, om man tillåter en måttlig ökning av byggandet på Tosterön.

Intressenter finns. Svenska hem-koncernen, som äger Svenska hem arena och det tidigare hotellet Mälarblick, bygger redan bostadsrätter vid Sundby park – och vill bygga mer.

– De sitter och väntar på att vi ska komma så långt fram som vi kommit nu. Nu ska kommunen och övriga markägare ha ett uppstartsmöte och se hur vi kan komma fram till ett detaljplaneförslag, säger Mikael Rojek.

Johan Duvner, som representerar Svenska hem i Strängnäs, bekräftar att han informerats om att broutredningen är klar.

– Vi har väntat på en detaljplan i tolv år och vi vill samma sak som vi har velat hela tiden, bygga bostäder. Vi har en väldigt bra relation med Strängnäs kommun. Nu verkar det lite mer lovande än på länge.

Plan Södra Tosterö

Närhet till Strängnäs stadskärna, Mälaren och naturen, plus den riksintressanta kulturmiljön Sundby park. Det är värden som gör att kommunen, i den fördjupade översiktsplanen för Strängnäs stad-Härad, förordar delar av Tosterön för utveckling av bostäder som kan kombineras med arbetsplatser och ett stadsdelscenter.

Området omfattar Tosterö brygga, Sundby park, Norra Sundby och Södra Sundby.

Källa: Strängnäs kommun