Björn Söders angrepp visar varför Pride behövs

Fredrik Pettersson, S-märkt krönikör, skriver om Pride och Björn Söder.

Fredrik Pettersson, S-märkt krönikör, skriver om Pride och Björn Söder.

Foto: TT/Sanna Ek Mählkvist (montage)

S-krönika2023-08-09 11:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den stora Prideveckan i Stockholm gick nyligen av stapeln under parollen ”Fira mångfalden”. Priderörelsen handlar om kärlek och förståelse, tolerans och lust. Om att få komma ut och släppas in. Tiotusentals människor deltar i de olika aktiviteterna under veckan och för många av dessa är det en oas, en fristad och ett sammanhang som är svårt att finna i vardagen. 

Det har gått 25 år sedan Stockholm Pride firades för första gången och idag är Pride inte längre enkom ett huvudstadsfenomen. Många småsystrar har sett dagens ljus och etablerat sig som återkommande mångfaldsdagar även på mindre orter; Springpride i Eskilstuna är ett av flera exempel på detta. 

Priderörelsen har banat väg för acceptans och ökad kunskap i breda samhällslager, för faktiska förändringar och utveckling. Men det finns också mörka moln på himmelen, där bakom regnbågen. 

På flera håll i världen är hbtq-rättigheter på tillbakagång och inskränkningar och trakasserier blir vardag där totalitära krafter på bred front går framåt. Vi har på senare år sett det i Ryssland, i Ungern, i Turkiet – i form av bland annat censur, förbud och inskränkningar i vården av transpersoner. 

Även i Sverige finns dessa tendenser. I ett uppmärksammat och senare raderat inlägg på X, tidigare Twitter, gick SD-toppen Björn Söder till angrepp mot andra svenska politiker som han bland annat menade legitimerar pedofili genom att stötta Stockholm Pride. Han vände sig särskilt mot riksdagens talman Andreas Norlén (M) i ett inlägg med ett hemmasnickrat Pride-kollage av bilder på lättklädda personer där även barn förekom och frågade "Känns det bra, Andreas Norlén, att invigningstala på Pride? Skamlöst!”

Senare, när journalisten Jack Werner granskade bildernas ursprung, skulle det visa sig att Söders bilder inte hade någon som helst koppling till Stockholm Pride utan var ett potpurri av foton bland annat från en dragshow i USA och en porrsida på nätet.

Lägg ut – se elden få spridning – radera. Så opererar Söder.

Det är inte första gången Björn Söder går till angrepp mot hbtq-rörelsen, sannolikt inte heller sista. Och om något är väl kanske det faktum att en ledande företrädare för regeringsunderlagets största parti så ogenerat ägnar sig åt dessa okunniga och djupt kränkande utfall ett bevis på att Pride behövs och fortfarande har en viktig roll att spela i vårt samhälle.

Homofobi, förakt och fördomar mot hbtq-personer är – precis som främlingsfientlighet – inte sällan baserat på rädsla och okunskap. Eller, som Olof Palme uttryckte det: ”Fördomen behöver inte förankras i någon vederstygglig teori, den har ett mycket enklare ursprung. […] Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla.”

Och där någonstans ringar vi nog in också in Björn Söder. 

I en tid när böcker bränns, extremhögern är på bred frammarsch och polariseringen i samhället tilltar har vi mycket att lära av Priderörelsen. Folkbildning, tolerans, förlåtelse, kärlek, solidaritet och kunskap. Det är vägen framåt.

Så, längre leve Pride – länge leve mångfalden. 

Fredrik Pettersson är S-märkt opinionsbildare, verksamhetschef på ABF och tidigare politisk redaktör på Folket. Han skriver återkommande S-krönikor i tidningen