Bränder är inte alltid något som händer andra

Det är lätt att tänka att det bara händer andra. Tills den dag man själv står framför ett brinnande hus med hjärtat i halsgropen.

Det är lätt att tänka att det bara händer andra. Tills den dag man själv står framför ett brinnande hus med hjärtat i halsgropen.

Foto: Sebastian Skog

Signerat2023-11-08 15:47
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om mycket i vår vardag är säkert och tryggt kan vi inte skydda oss mot allt. Vi står lika maktlösa mot den förstörelse som eld ger upphov till som våra förfäder. 

Natten till onsdagen gick larmet hos räddningstjänsten. Det brann i ett flerfamiljshus i korsningen Eskilsgatan/Malmgatan på Söder. Det fanns en stor risk att branden skulle sprida sig till grannhusen. 

Under onsdagen har tidningen rapporterat från branden. Läsarna har kunnat ta del av de drabbades historier. För det är inte bara de som bor i huset som brinner som påverkas. Rök tar sig in i de omgivande husen. Om det är risk att branden sprider sig måste även de boende i dessa hus evakueras.

Det går att läsa och känna med de som drabbas. Men det är ändå svårt att förstå vad de går igenom om man inte själv stått utanför sitt hus med hjärtat i halsgropen. 

Eld gör ingen skillnad på människor: fattig eller rik, frisk eller sjuk, ung eller gammal spelar ingen roll. Elden förstör lika mycket för alla. 

Om din lägenhet blir övertänd blir det inget annat kvar än aska och sot. Det går att förstå rent intellektuellt, ändå är det lätt att slå ifrån sig som något som händer andra.

Men ibland är det som händer andra just det som drabbar en själv. För fem år sedan var det jag som stod utanför ett brinnande flerfamiljshus och hoppades att elden inte skulle sprida sig. Att min lägenhet skulle klara sig. 

Den gången hann brandkåren fram i tid. Elden förstörde den lägenhet där den startade, men ingen blev skadad. Övriga lägenheter klarade sig – bortsett från rök- och vattenskador. Vi som fick rökskador hade ännu mer tur. Den rök som kommit in i våra lägenheter innehöll inte sot. Den gick att vädra ut. Det som kunde ha blivit en katastrof, blev en jobbig men hanterbar händelse. Något som vi grannar kunde sätta upp på livets ”shit happens-konto.”

Hjärtat i halsgropen kunde sakta sjunka tillbaka till bröstkorgen igen – även om det tog tid. 

För de boende i och kring det brandhärjade huset på Söder kommer det ta tid innan vardagen åter tar vid. De befinner sig mitt i det akuta skedet. En del har fått se sin bostad förstöras av lågor. Andra kan flytta hem redan i dag. Oavsett vilket är det många av de drabbade som kommer krama sina barn och husdjur lite extra hårt ikväll.

I skrivande stund finns inga uppgifter om att någon skulle ha skadats svårt i branden. Med tanke på att branden bröt ut på natten och var så omfattande är det något för oss alla att vara tacksamma för. Branden hade lika gärna kunnat få en annan katastrofal utgång.

För samtliga är det en nyttig påminnelse om att livet inte alltid är så tryggt. Att vi alla kan drabbas av olyckor och bränder. 

November är högsäsong för hemmamys. Vi tänder ljus och eldar i öppna spisar för att jaga bort mörkret och kylan. Det innebär samtidigt att risken för bränder ökar. Men med bra rutiner, brandskydd och kunskap om hur bränder uppstår kan många bränder förebyggas.

Lämna inte ljus eller eldar obevakade. 

Kolla batteriet på brandvarnaren. Har du en brandsläckare kontrollera att den fortfarande håller – om du inte har en släckare överväg att skaffa en och/eller brandfilt. 

Cirka 30 procent av alla bränder i villa, par- och radhus och fritidshus är eldstadsrelaterade. Har man en eldstad är det därför viktigt att det skett sotning och brandskyddskontroll. Det är också bra att läsa på hur man eldar på ett säkert sätt.

Det är lätt att tänka att det bara händer andra. Tills den dag man själv står framför ett brinnande hus med hjärtat i halsgropen. 

Emma Wange, politisk redaktör för Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning.
Emma Wange, politisk redaktör för Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning.