Dags att minska syret för härskarna i Budapest

Signerat 7 juli 2021 20:55
Detta är en ledarkrönika. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

EU ska inte stödja regimer som kväver friheten. Oavsett om det är länder i eller utanför unionen.

 

Under torsdagen väntas EU-parlamentet fördöma Ungerns nya lagar som diskriminerar HBTQ-personer. Under landets premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz har det nu blivit olagligt att sprida information som ”främjar homosexualitet bland unga”.

Vad fördömandet i praktiken leder till återstår att se. Men ledamöternas mål är att Ungern ska dras inför domstol av EU-kommissionen. 

 

När människors rättigheter kränks och försvagas i andra länder får beslutsfattare inte gömma detta. Att det finns europeiska politiker som uppmärksammar och tar ställning mot Ungerns övertramp är därför bra.

Det är viktigt att komma ihåg att Ungerns brott handlar om flera saker. Mediers och domstolars oberoende undergrävs. Utredningar och åtal för korruption och brottslighet riktade mot Orbáns vänner och familj läggs ofta ner. Och samtidigt som premiärministern spyr galla över allt som har med EU att göra tilldelas landet stora summor i EU-bidrag. Inte sällan återfinns en del av dessa pengar i fickorna på Fidesz-lojalister.

 

Därför bör utbetalning av EU-pengar till Ungern frysas. Det har flera ledamöter i EU-parlamentets budgetkommitté nyligen föreslaget.

EU är en union för demokratiska rättsstater och ska inte finansiera regimer som beter sig på detta sätt. Hade dagens Ungern sökt medlemskap i EU hade landet inte släppts in.

Men att säga stopp och fördöma räcker inte för att vända utvecklingen i Ungern. Problemet är Viktor Orbán och Fidesz-partiet. Det är de som tär och förstör.

 

För att knuffa ner Orbán och hans gelikar från tronen går flera ungerska partier till valet 2022 i koalition. Det är vänsterlutande partier, liberaler och även det högernationalistiska partiet Jobbik. Hur stark alliansen är och om den kommer hålla hela vägen är oklart, det är långt till nästa val. Men ambitionen är rätt och riktig.

För om Ungern ska få en verklig chans på förändring till det bättre måste Viktor Orbán och hans kumpaner bytas ut. 

Ämnen du kan följa