Pensionssystemet hör till det verkligt långsiktiga i politiken. Ett sådant system kan stabilisera och förstärka sig självt. Men då behöver det verkligen stärka drivkrafter för att arbeta.
Att främst se till utbetalningar i närtid – ja, rentav de närmaste månaderna – kan göra att det på sikt blir sämre, för pensionärer och för samhällsekonomin. Ett sådant kortsiktigt spel med olika påslag under hösten pågår nu.
Regeringen har, ihop med V och MP, föreslagit ett "garantitillskott" som anges vara påslag på bostadstillägg. Det är det inte. Det har inget med bostad att göra. Det ska bara likna det behovsprövade bostadstillägget i att inte inkomstbeskattas. Vad de är ute efter är kortsiktig valtaktik. Första extra pengen ska dimpa ned några få veckor före valdagen, upp till en tusenlapp, avtrappad ned till noll för dem med mer pension. Helårskostnad, nio miljarder
De fyra disparata partier som säger sig vilja göra Ulf Kristersson (M) till regeringschef har lagt upp en alternativ bunt miljarder, med början i höst fast lite senare.
I båda förslagen finns ett laborerande med improviserade tillskott, som inte stämmer med de långsiktiga överenskommelserna om ett stabilt pensionssystem. Främst Annie Lööf (C) har haft mod och sinnesnärvaro att säga det. Centern har yrkat avslag på den del av vårens ändringsbudget som utgörs av valrörelsens obeskattade valfläsk. Hon föreslog nyligen att pensionsarbetsgruppen och partiernas ekonomiska talespersoner ska sätta sig och reda ut situationen utan att undergräva ordningen i pensionssystemet.
På onsdagens pressträff med socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi att (S) sades att regeringen kan vara med om att försöka med en sådan överläggning mellan partierna. Om det kan bli något av återstår att se.
Ministerns huvudnummer var att från augusti till december blir det mindre pengar från Kristerssonblocket, till färre personer. Förklaringen är rätt dråplig. Regeringens "tillskott", som påstås gå till dem som har det ekonomiskt sämst, kostar mer då det inte alls ges som bostadstillägg – som delvis används i motförslaget. Bostadstillägget är ju behovsprövat. Då blir det mindre eller inget mer för pensionärer i hushåll med god ekonomi, kapitaltillgångar, fritidshus eller en makes högre pensionsinkomster. Det "borgerliga" valfläsket blir under hösten det mindre feta, då det "socialistiska" delas ut även till en del personer i hushåll där det är väl ställt ekonomiskt.
Varför så brått? Prisökningarna de senaste månaderna, sade ministern. Ja, de finns där. Men inget sade han om att 1 januari höjs garantipensionen, som är prisindexerad, så att det kompenserar. Konsumentprisernas ändring från juni 2021 till juni 2022 styr höjningen. Fram till mars har det blivit 5,4 procent. Till juni kan det ha samlats ihop till mer pensionshöjning, för dem som verkligen har de lägre pensionsinkomsterna.
Fast där valrörelsepanik och taktik tagit över verkar inte ens några månaders perspektiv vara att tänka på.