Det finns inget roligt med politiska mord

Signerat 6 oktober 2021 18:20
Detta är en ledarkrönika. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Göran Dahlström (S) hade dödförklarats på Wikipedia. Det var fel. Han lämnade tidigare i år posten som kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm. Men han lever.

Någon hade skojat till det och saken hade kunnat lämnas därhän, utan att besvära polisen, om det inte var för en detalj. Det påstådda dödsdatumet är satt till 22 juli 2021. Varför? Ändringen på Wikipedia gjordes 28 september och Dahlström gjorde sin sista arbetsdag 30 juni.

Den 22 juli (2011) är däremot datumet för Anders Behring Breiviks terrordåd – en bomb i regeringskvarteren i Oslo och en masskjutning av ungdomar på ett socialdemokratiskt ungdomsläger på Utøya. Av alla dagar valde Wikipedia-vandalen just denna. Anspelningen på massmordet är uppenbar.

 

Är detta ”bara” ett dåligt skämt? Eller är det trakasseri? Hot?

Det kan vara något av det, men det kan även vara alltihop. I nätmiljön är gränserna ofta flytande. Budskap som syftar till att skapa obehag hos måltavlan kläs gärna i humor och ironisk tvetydighet. Det ger avsändaren reträttvägar och skydd mot rättsliga tråkigheter: ”Jag skojade, det var bara en rolig grej.”

 

Ip-adresspår leder till en dator som är registrerad på Katrineholms kommun och tillhör sannolikt någon av de två gymnasieskolorna. Det kom Katrineholms-Kuriren fram till via enkel sökning.

Men det är svårt att se att polisens förundersökning om ”förgripelse mot tjänsteman” kommer att leda någonstans. Att skriva in ett falskt dödsdatum – även detta – på Wikipedia kan omöjligt vara brottsligt, om inte tilltaget är del i mer omfattande trakasserier mot Göran Dahlström.

Oavsett var vi väljer att dra gränsen för det tillåtna kommer vissa tilltag av det här slaget hamna utanför sådant som bedöms vara olagligt. Så måste det vara. Att tvingas leva med viss destruktivitet från andra följer med den offentliga rollen. Ett land som tillämpar motsatt princip vore outhärdligt att leva i.

 

Men tillåtet är inte samma sak som acceptabelt. Wikipedia har ett system för att beivra bedrägligt beteende. Men är trubbigt och har kryphål. Gråzonen för fulheter på nätet måste krympas generellt. 

Den som kladdar på det här sättet, även om det sker inom lagens ramar, måste löpa risk att avslöjas och konfronteras. Dras fram i ljuset och skammen, mötas av någon – föräldrar, chefer, lärare, kamrater – som säger ”lägg av!”


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

En misstänkt för Djulömord gripen – men lugnt på campingen dagen efter

En misstänkt för Djulömord gripen – men lugnt på campingen dagen efter
Katrineholm

En anhållen efter misstänkt mord vid Djulö – greps under söndagen

En anhållen efter misstänkt mord vid Djulö – greps under söndagen