Det svenska nejet till Huawei bör bestå

Foto:

Signerat2021-02-11 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utbyte av kunskap och teknik mellan svenska och utländska företag är bra. Men med somliga länders företag medför det risker. Att utesluta vissa aktörer från säkerhetspolitiskt känsliga verksamheter kan därför vara klokt. Samtidigt är det viktigt att sådana beslut är väl motiverade. Så är det i fallet med Huawei och 5G-nätet i Sverige.

5G-tekniken ska bland annat ge snabbare nedladdningstider. Fler enheter ska också kunna vara uppkopplade på mobilnätet samtidigt. Vilket blir allt viktigare när fler och fler prylar ansluts till det. Auktionen om att bygga Sveriges 5G-nät avslutades förra månaden. Det handlar om mycket stora summor. Enligt beslutet från Post- och Telestyrelsen (PTS) ska nu bland annat Telia Sverige och Teracom vara med i utrullningen.

Men inte alla som ville vara med i auktionen fick det. I höstas sa PTS stopp till Huawei. Myndigheten lyssnade på Säkerhetspolisens och Försvarsmaktens bedömningar. Företaget utgör en fara för Sveriges säkerhet.

Problemet med Huawei i svensk infrastruktur är diktaturledningen i Beijing. Den kan utöva påtryckningar på bolagsjätten för att samla in säkerhetspolitiskt känslig information om Sverige. Det är inte frågan om att företaget diskrimineras på grund av att det är kinesiskt. Vilket regimtrogna röster då och då påstår.

Huawei har dragit igång flera rättsprocesser mot PTS-beslutet. Men än så länge har företaget gått bet. Bland annat har flera av Kinabolagets försök att pausa auktionen fått nobben i domstol. Senast i tisdags sade Förvaltningsrätten i Stockholm nej till det, rapporterade TT.

Men fler domar och överklaganden väntas. Bland annat ska Förvaltningsrätten ge besked till våren huruvida det var lagligt att utesluta operatörer som använder Huaweiteknik. Det kan bli en långdragen process. Men Sveriges nej till Huawei i 5G bör bestå.

Huawei-stoppet har följts av ett intensivt kampanjande. Kinesiska myndigheter har offentligt sagt att svenska företag som verkar på den kinesiska marknaden, däribland Ericsson, kan vänta sig negativa konsekvenser. Dagens Nyheter avslöjade nyligen att Ericssons vd Börje Ekholm försökt få regeringen att ändra beslutet. Samma man har också bekräftat att Kinas myndigheter kontaktat honom i påtryckningssyfte.

Delar av det svenska näringslivet, ofta med intressen i Kina, har påpekat de ekonomiska vinster som följer av handel och teknikutbyte mellan Sverige och Kina. Det är inte utan relevans. Handeln är viktig för vårt välstånd. Men obekväma frågor om säkerhetsrisker och kinesiskt underrättelsearbete i Sverige ska inte viftas bort.

Stater måste kunna ifrågasätta vilka företag som går att lita på vid investeringar i säkerhetspolitiskt känslig infrastruktur. Och kunna stoppa dem när de utgör en fara för landet. Utestängningen av Huawei är därför klok. Även om det skulle försämra Sveriges ekonomiska relationer med Kina.