Det utsatta torget i biskopens stad

Foto: Sörmlands Media

Signerat2022-10-20 19:10
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Utsatta omrÄden Àr det opportunt att tala om. Utsatta torg kan ocksÄ finnas.

Som det Gyllenhjelmska, i statsministerns stad, StrĂ€ngnĂ€s. DĂ€r hade polisen en del att göra, förrförra fredagen. 

Som rapporterats pĂ„ nyhetsplats var det brĂ„kigt pĂ„ den pub som ligger dĂ€r och ingĂ„r i en stor kedja. Firmanamnet har inget med StrĂ€ngnĂ€s som stiftsstad att göra. Ölkranarna har biskopsbeteckning oavsett om det finns domkyrka och Roggeborg eller inte.

Det var kallat till ”hemvĂ€ndarfest”, och polisen tycks ha förutsett vad som kunde vĂ€ntas. De var dĂ€r med civilklĂ€dda spanare. Innan kvĂ€ll och natt var över hade de Ă„tta misstĂ€nkta för narkotikabrott efter provtagning.

Det var vĂ€l inte ungdomarna frĂ„n andra kommuners ”utsatta omrĂ„den” med hyreshus som kĂ€nt sig kallade till ”hemvĂ€ndarfest” kring ölkranarna pĂ„ hotellet med puben. StrĂ€ngnĂ€s stod i stĂ€llet för ett prov ur levande livet pĂ„ nĂ„got det tycks vara vĂ€ldigt inopportunt att tala klartext om.

Narkotikan som ger intÀkter, i en stor del av gÀngbrottsligheten och annan kriminalitet, har kunder frÄn mÄnga slags orter och stadsdelar, dÀr det talas svenska med mindre eller ingen brytning. GÀngbrottslighetens följder, Àven skottlossning, finansieras till stor del frÄn andra stadsdelar, av dem som handlar av langare, köper stöldgods eller tycker det Àr billigt och bra dÀr affÀrerna Àr svarta.

Opportunt Àr det att stÀndigt tala om ett par enstaka stadsdelar i SödertÀlje, eller Eskilstuna eller Botkyrka. SÄ byggs en bild upp, dÀr som enda drivkraft till gÀng och svarta pengar nÀmns invandrare. Men pengarna och frÀmjandet av langning och skjutningar kommer frÄn personer spridda över stora delar av samhÀllet, Àven frÄn socialgrupper och miljöer som i statsministerns stad. Vid det fina torget. PÄ den eleganta puben.

Narkotika, som det handlar om, och som polis, skola, psykiatri och kriminalvÄrd ser sÄ mÄnga tragiska följder av, har blivit ett icke-opportunt ord. Det anses numera starkt opassande. Statsministern frÄn StrÀngnÀs lÀste i tisdags upp sin regeringsförklaring i riksdagen. Ordet narkotika förekom noll gÄnger, i en text dÀr brottslighet och invandrare dÀremot gavs stor plats och eftertryckligt kopplades ihop.

Vid det utsatta torget i StrĂ€ngnĂ€s var det, som tidningen rapporterat om, inte bara narkotika som avslöjades. Företaget som lagt sig till med biskopsstatus har beklagat sig pĂ„ sitt Facebookkonto: ”Skadegörelse”, ”aggressivitet” ”hotfullt mot andra gĂ€ster eller personal”, ”man vandaliserar, krĂ€nker eller anvĂ€nder narkotika i vĂ„ra lokaler”.

Ett företag dÀr sÄ pass mycket av marknadsföringen handlar om utspÀdd etanol i glasförpackning borde ju inte vara enbart förvÄnat över stök och brÄk. Men tydligen hade nÄgon förfalskat biljetter och sÄlt dem.

Ett fall för polisen det ocksÄ. BedrÀgeri kallas det. OcksÄ det kan hÀnda pÄ lÄngt hÄll frÄn stadsdelar vars invÄnare det Àr sÄ opportunt att lasta Àven andras skuld pÄ.

Polisen behövdes uppenbarligen pÄ plats vid det utsatta torget. SÄ förhoppningsvis gnÀlls det nu inte över att de gjorde sitt jobb, Àven i den sortens miljö.