Klimatpolitiken kan dubbla elbehovet

Foto: Sörmlands Media

Signerat2021-12-23 22:05
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Julgransljusen drar inte mycket ström, och mycket av det som i helgerna lyser upp vintermörkret kring hemmen Àr LED-lampor, som ger bra med ljus trots nÀstan försumbart effektbehov.

Inför det nya Ă„ret finns en större frĂ„ga att tĂ€nka pĂ„ om elektriciteten – en som Ă€ven Ă€r större Ă€n de ovanligt hĂ€ftiga prisrörelserna pĂ„ el den senaste tiden.

Vi behöver frigöra oss frÄn det mesta av förbrÀnningen av fossilt kol, och det behöver gÄ betydligt snabbare. Ska det vara möjligt behövs vÀldigt mycket ström. VÀgtrafik och industrigrenar som fortfarande Àr fossiltunga behöver gÄ frÄn fossilberoende till elanvÀndning.

Ska det bli verklighet kan det för Sveriges del vÀntas handla om i storleksordningen en fördubbling av bÄde produktion och förbrukning av elström. Alla sÄdana hÀr förutsÀgelser 10 till 30 Är framÄt i tiden Àr förstÄs mycket osÀkra.

Men viss ledning finns att fÄ i Energimyndighetens försök att berÀkna hur energisystemet kan utvecklas fram till 2050. Myndigheten har rÀknat pÄ flera alternativ. Men det enda av dem som Àr intressant, sett i klimatpolitikens ljus, Àr det med omfattande elektrifiering i processindustrier och trafik.

Innan pandemin stökade till statistiken lÄg elanvÀndningen i Sverige kring 140 terawattimmar (TWh). Energimyndighetens uppskattning gÄr mot ungefÀr 235 TWh. Men den har dÄ inte rÀknat med full verkan av de stora projekten med stÄlproduktion med vÀtgas i stÀllet för koks i Norrbotten.

Det mest vĂ€lkĂ€nda av dessa projekt Ă€r SSAB:s ”Hybrit”, och enligt Energimyndigheten ger ett genomförande fullt ut av detta en ytterligare strömförbrukning pĂ„ omkring 30 TWh, utöver det myndigheten tagit med i prognosen.

Även rĂ€knat frĂ„n tillförselsidan, inklusive utrikeshandeln med el samt ofrĂ„nkomliga förluster i överföringen i elnĂ€tet, pekar Energimyndighetens uppskattningar mot fördubblad elproduktion i Sverige. NĂ„got i den storleksordningen Ă€r vad det behöver tĂ€nkas pĂ„ och projekteras för – ifall det verkligen ska bli en med Parisavtalet förenlig klimatpolitik.

Sveriges utgÄngslÀge Àr ÀndÄ bÀttre Àn de flesta andra lÀnders. Merparten av industrin har sedan lÀnge frigjort sig frÄn olja och kol och har inte ersatt dem med fossilgas. Vi har en fjÀllkedja med stora, utbyggda Àlvar, och kÀrnkraftverk i stÀllet för brunkolskraftverk. Andra lÀnder kommer som Sverige att behöva satsa pÄ bÄde vindkraft, kÀrnkraft och bioenergi, och effektivisering, för att kunna nÄ klimatmÄl inom transporter, fastighetsuppvÀrmning och industri.

BÄde 70-talets lÄsningar och sÄdana som uppstÄtt senare har blivit överspelade av klimathotets tillspetsning och av de tekniska genombrotten för fordonsmotorer, stÄltillverkning och annat. Alla partier som tidigare varit helt emot kÀrnkraft kommer att fÄ byta linje. Alla partier som önskat slippa det mesta av vindkraften kommer att fÄ byta attityd.