Klokt av Strängnäs att låna ut Campushallen

Foto:

Signerat2021-01-28 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När krisen är här behövs samhällets alla delar. Staten, regionerna och kommunerna ska göra sitt. Företag, föreningsliv och religiösa samfund behövs också.

Vaccinationerna är en viktig nyckel i att få ner coronasmittan. Prioriterade i Sörmland är människor på äldreboenden, personer med hemsjukvård samt personal inom vård och omsorg. Datum för andra grupper är inte satta, men kommer så småningom. Då är det viktigt att sörmlänningarna är redo för att ta sprutan.

När många människor ska vaccineras under en pandemi behöver flera bitar vara på plats. Såklart behövs vaccinet. Material och nålar. Tillräckligt mycket med personal som vet hur vaccinet hanteras, förvaras och registreras är väsentligt. Bristen på lokaler får inte heller vara ett hinder.

Utrymmena behöver vara rymliga så att vaccinatörer och människor kan hålla avstånd. Det behöver ordnas så att trängsel undviks inom- och utomhus. Behov av ordningsvakter kan finnas.

I Strängnäs har kommundirektör Lars Ekström nyligen beslutat att Region Sörmland ska kunna använda Campushallen i Eldsund för massvaccinering (EK/ST 27/1). Och även om det innebär att 300-350 elever inte kan använda gymnastikhallen, gör Strängnäs rätt. Vilka lokaler kan andra sörmländska kommuner erbjuda?

Delar av undervisningen i högstadium och gymnasium sker ändå för närvarande på distans och kan bli så en tid framöver. Allt eftersom smittspridningen sjunker undan bör mer undervisning ske i skolan. Men till dess kan det vara klokt att hålla nere antalet tillfällen som många unga samlas i stängda utrymmen, i synnerhet om det handlar om att flaxa och flåsa tillsammans.

Samtidigt är det viktigt att det inte tummas för mycket på den utbildning och motion som idrottslektionerna innebär. För vissa unga kan det vara den enda motion de får. 

Andra fastigheter kan komma till nytta. Bland annat argumenterar Södermanlands Bygdegårdsdistrikt för hur deras gårdar kan användas i vaccinationsplanerna. Det är något region Sörmland bör titta närmare på. Inte alla 28 bygdegårdarna i Sörmland kommer passa, men några kanske gör. Ligger gårdarna rätt kan det minska resbehovet till centralorterna och därmed också minska risken för smitta.

Det finns fördelar för bygdegårdarna. De får in mycket av sina pengar från att hyra ut till föreningslivet. Men när föreningar skjuter upp och ställer in aktiviteter sinar också intäkterna därifrån. För att nyttja gårdarna för vaccinationer kan skälig ersättning utgå från regionen.

Det är sådana lösningar som behöver komma på plats när fler ska vaccineras. Många lokaler som annars nyttjas av företag och föreningar står tomma. Det finns fastigheter som kan lånas och hyras ut. Dessa möjligheter måste beslutsfattarna i Sörmland se.