Köp inte hund av oseriösa försäljare

Foto:

Signerat2020-12-16 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många vill ha hundvalp under pandemin. Det vittnade kennelklubbar och veterinärer om i somras. Och eftersom efterfrågan på valpar är mycket högre än tillgången i Sverige tar oseriösa säljare och kriminella chansen att tjäna en hacka.

Under september och oktober stoppade Tullverket 95 hundar som fördes in illegalt. Det är mer än en dubblering i jämförelse samma period förra året. Det handlar ofta om hundvalpar som inte vaccinerats mot allvarliga smittor, falska pass och oklar härkomst. Det rapporterade SVT förra veckan. 

I ett reportage av Sydsvenskan (13/12) berättar tullpersonal om hur de hittar valpar inträngda under bilsäten och i smutsiga burar. Ibland är hundarna sjuka eller skadade. Andra är i usel kondition, apatiska och slöa. Inte alls så som en hundvalp ska vara.

Många av hundarna smugglas över Öresundsbron. Pomeranian och fransk bulldog är två populära smuggelhundar. När personalen på gränsen upptäcker detta kopplas Jordbruksverkets veterinärer in för att bedöma djurens skick. Oftast slutar ärendet med att hund och bilförare avvisas. Men smugglarna ger sig sällan på första försöket, det finns mycket pengar att tjäna. En hundvalp köpt för en spottstyver på kontinenten säljs dyrt i Sverige.

Det är också en fråga om djurhälsa. Små valpar är söta, därför tar ofta skurkarna dem ifrån tiken alldeles för tidigt. Valparna kan då få beteendeproblem och allmänt nedsatt hälsa. Så bör djur inte behandlas. Resorna kan också vara påfrestande för hundarna. De kan vara så illa däran att veterinärer vid gränsen behöver avliva dem. 

Det finns också regler för vaccination av hundar som ska flytta till Sverige. Rabies är en dödlig smitta som kan överföras mellan djur och människa. Det finns också andra sjukdomar som hundar bör vaccineras mot. I en del fall har hundvalpar nått ovetande nya ägare, för att en kort tid senare insjukna och dö.

För att stävja denna kriminella verksamhet är det viktigt att köpare vet vad som gäller vid köp av hund. Det finns en del råd på Jordbruksverkets hemsida. 

Oavsett om du köper hund från utlandet eller i Sverige: ta reda på varifrån hunden kommer. Vet du med dig att hunden är importerad? Kolla upp vilka lagar som gäller och vilka dokument som behövs vid införsel från avsändarlandet. Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Om något går snett ska man kunna nå den.

För att försäkra sig om att valpen inte är insmugglad bör du be om att få träffa valpens mamma i dess hem. Är valpen född i Sverige ska mamman vara registrerad i centralregister. Be om utdrag på henne. Är du fortfarande osäker kan det vara klokt att avstå köpet. 

Det är inte konstigt att människor vill ha hund i sina liv. I synnerhet under en pågående pandemi. Hundars närhet och tillgivenhet kan ha positiva effekter på ägarnas mående. I brist på sociala aktiviteter kan bus och promenader med hundar också vara hälsofrämjande. 

Men det är också ett stort ansvar. Beslut om hund ska inte tas snabbt.