De som hade P 1 pÄ, med Anders Borg i Sommar, kunde lÀra ett och annat. Hans program var en pÄminnelse om det slags samtalskultur som sÄ ofta trÀngts undan av polarisering, förenkling och negativt kampanjande.
NÀr plats ges för sans och saklighet kan omstridda frÄgor, som hur Sverige drabbades av och tog sig ur svÄra ekonomiska kriser, behandlas sÄ att det blir givande för Ähörare med olika partisympatier. Anders Borg var Àven mycket tydlig med sin positiva bedömning av hur hans eftertrÀdare som finansminister och partierna i det nuvarande regeringsunderlaget hittills hanterat den ekonomiska politiken i pandemikrisen.
Detta Àr sÄ sÀllsynt: Ett enkelt pÄpekande att politiker i andra partier faktiskt hanterat en svÄr situation sÄ att den finanspolitiska kursen lagts i huvudsak rÀtt.
Som finansminister under den farliga internationella finanskrisen 2008-10 blev Anders Borg inte bortskÀmd med sÄdana uppmuntrande omdömen. VÀnsteroppositionen upptrÀdde sÄ att det pÄminner om hur högeroppositionen lÄter i dag.
Anders Borg talade om hur sÄvÀl vÄrdslöst risktagande pÄ finansmarknader som slÀpphÀnt budgetpolitik och stela, reglerade arbets- och andra marknader bidragit till kriser i mÄnga lÀnder. Sverige kunde efter att ha hanterat 90-talskrisen möta finanskrisen 2008-10 med bÀttre finanser och större trovÀrdighet. NÀr pandemikrisen slog till hade vÄr stÀllning jÀmfört med andra lÀnder stÀrkts Àn mer.
Det Àr en viktig insikt, ofta dold bakom blockpolitikens ensidiga slagordsridÄer. Tiden frÄn cirka 1989 till i dag har varit en reformtid, trots ekonomiska kriser, tidvis större arbetslöshet och förÀndringar i teknik och arbetsmarknad. Agitatorernas bild av stÀndiga nedskÀrningar, stagnation eller tillbakagÄng stÀmmer inte.
Levnadsstandard, arbetsmarknad och förmÄga att hantera ekonomiska pÄfrestningar har förbÀttrats avsevÀrt. Anders Borg Àr en av dem som gjorde viktiga insatser i detta arbete dÀr mÄnga socialdemokrater, liberaler och moderater i olika lÀgen drog lass. Andra i samma partier höjde hellre klagorop och skyfflade i blockpolitikens skyttegravar. Mellan Anders Borg och en del som nu ska förestÀlla ledande moderater Àr skillnaden avsevÀrd.
Medan Anders Borg uttryckte stöd för Magdalena Anderssons och fyrpartisamarbetets finanspolitiska huvudlinje framgick det ocksÄ att han misstror avtalsparternas förmÄga, eller kanske deras vilja, att enas om att göra arbetsmarknaden mer flexibel sÄ att fler fÄr jobb och störningarna efter pandemin övervinns. Med hans minnen frÄn 90-talet och regeringsÄren Àr det inte oförklarligt att han misstror parterna och rÀknar med att lagstiftningsvÀgen behöver tillgripas mer.
Men detta Àr nÄgot som fack och arbetsgivare nu har tillfÀlle att motbevisa. PÄ förhandlingsbordens bÄda sidor finns mÄnga starka skÀl till det.
Parterna som med Industriavtalet underlÀttade Anders Borgs finansministerjobb borde kunna ta sig samman, vara konstruktiva och sjÀlva nÄ resultat.