Oredan med försenade vaccinpass måste lösas

Foto:

Signerat2021-12-15 19:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är man fullvaccinerad ska man få sitt covidbevis. Men så är det inte för alla.

Det är ett omfattande problem som uppdagats då och då sedan EU:s vaccinpass kom på plats. Senast på onsdagen rapporterade SVT (15/12) att tusentals fullvaccinerade inte kan få ut sina vaccinbevis i Sverige. Det handlar bland annat om svenskar som vid vaccinationstillfället varit bosatta i länder utanför EU och som nu återvänt till Sverige. Enligt E-hälsomyndigheten är det mellan 4 000 – 8 000 personer.

Detta är bekymmer som EU:s system för covidbevis borde bringa ordning i. Tanken är att doser som tagits i länder som anslutit sig till det ska räknas och accepteras inom hela unionen. Det gäller även i de, hittills 28 icke-medlemsländer som är med i systemet. Det är bland annat Norge, Schweiz, Storbritannien. Men också Ukraina, Georgien, Israel och Singapore.

Hur många av de återvändande svenskarna levt i dessa 28 länder är oklart. Men den svenska diasporan i London och Oslo är inte liten. Kan inte E-hälsomyndigheten lösa covidbevis tämligen enkelt åt dem? I många andra EU-länder är inte detta ett lika stort bekymmer, varför är det så här?

Mer förståeliga är svårigheterna med de svenskar som vaccinerats i länder som inte knutits till EU:s vaccinpass. Det kan vara USA eller Japan. Men också för dem behöver E-hälsomyndigheten hitta lösningar.

Problemet drabbar även de tiotusentals utlänningar som saknar personnummer eller samordningsnummer och som tagit sina sprutor i Sverige. Många är utbytesstudenter och en del är forskare. Vilket också är anledningen till den kritik som bland annat Erik Renström, rektor vid Lunds universitet, riktat mot E-hälsomyndigheten (SR 9/12). Universitets studenter och anställda påverkas av myndighetens senfärdighet.

Bekymret ligger i att dessa människors doser registrerats på "reservnummer" som vården använder för personer utan personnummer. Och sådana läggs inte in i det Nationella vaccinationsregistret från vilket covidbeviset hämtar uppgifterna.

Ett visst mått av tålamod behövs under en pågående pandemi. Att pressa fram tekniska och politiska lösningar på kort tid är ingen lätt sak. Att skräddarsy sådana för varje kategori människor är ännu svårare. Men detta är inte en väldigt liten grupp människor. Och covidpassen är inte heller helt nya. EU:s vaccinbevis har funnits i ett halvår och diskussionerna om dem har pågått redan innan det fanns färdiga vaccin.