Pinsamt för smickrarna som ville ge Trump fredspriset

Signerat2021-07-22 21:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Putinregimen gillade att ha Donald Trump i Vita Huset. De hjälpte honom också att komma dit.

Som president fick han fler beundrare och anhängare. En del föreslog honom till Nobels fredspris. Några av de mest ledande SD-koryféerna satte sina namn under detta, ihop med företrädare för ytterhöger i flera EU-länder. På det hållet hade tacksamhet brett ut sig över att ha fått ideologiska meningsfränder i och kring Ovala rummet.

Även från KD-håll utnyttjades förslagsrätten som följer med att vara invald i Sveriges riksdag. Som skäl klämdes det fram att det gällde Trumps fredsinsatser i Mellanöstern.

Mot slutet av Trumpåren kom en länge dold men ändå välkänd allians mot Iran, mellan Israel och några arabstater, att tas fram i ljuset genom diplomatiska förbindelser. Som motprestation drog Israels regering ett streck över en "fredsplan" som Trumps svärson hållit på med. Den hade dock drag av önskelista från dåvarande premiärministern Netanyahus parti.

Ett minst sagt bräckligt skäl för ett fredspris. Men än mer pinsamt för KD framstår det efter åtalet som nu väckts mot en av Donald Trumps mångåriga personliga vänner och finansiella understödjare. Thomas Barrack är en långt mer framgångsrik fastighetsmagnat och internationell affärsman, jämfört med Trumps konkursade spelhålor, penningtvättsanpassade ägarlägenheter och gubbsjukefrämjande bikinitävlingar.

Denne Thomas Barrack hade, att döma av åtalet, inte bara affärer i Förenade Arabemiraten. Han verkade också som lobbyist för regimen där, som satt in stora pengar i hans bolag. Han påverkade delar av Trumps utrikespolitik, under kampanjen 2016 samt ett par år därefter. Detta var olagligt, när han höll det hemligt. Enligt lagen i USA skulle han ha registrerat sig som uppdragstagare för främmande makt.

Thomas Barrack förordade att Trump skulle ge understöd till de båda kronprinsar som blivit reella makthavare i diktaturmonarkierna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Det gjorde Trump. Han gav också sitt hjärtliga understöd till den blockad som de båda oljeregimerna riktade mot grannlandet Qatar. Dess styre har inte heller enbart rent mjöl i påsen, som bland annat visas av hur fotbolls-VM kom dit och hur arenorna byggts. 

Men i Qatar har USA också en mycket viktig flottbas. Trumps senare avskedade försvars- och utrikesministrar fann plötsligt att Trump nyckfullt hade äventyrat denna. Bakom låg bland annat Thomas Barracks inflytande på den gamle vännen.

Den av Barrack främjade välviljan följdes av att Trump höll den saudiske kronprinsen om ryggen efter styckmordet på den landsflyktige dissidenten Khashoggi. Samma sak när bombningar i Yemenkriget gjordes så att följderna för civilbefolkningen blev hemska i klass med de ryska och ryskstödda bombningarna i Syrien.

Fredspris är inte rätt reaktion på det. Eller är det någon i KD som ännu menar det?