Politiker ska inte strunta i verkligheten i Afghanistan

Foto:

Signerat2021-07-13 04:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med amerikanernas uttåg ur Afghanistan breder talibanernas våld och förtryck ut sig. Detta borde vara skäl nog att stoppa utvisningarna till landet.

De närmaste tre månaderna kommer Afghanistan inte att ta emot medborgare som tvångsutvisas dit. Det meddelade landets departement för flyktingar och återvändande i lördags. Afghanistan vänder sig särskilt till EU-länderna och andra europeiska länder om att upphöra med att försöka utvisa afghaner till landet under perioden.

När uppgifterna nådde svenska medier och politiker var reaktionerna inte sena. Från Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard föreslogs det att Sverige ska frysa bistånd till länder som inte tar emot sina medborgare.

När utländsk medborgare av olika skäl utvisas från Sverige till sitt forna hemland ska myndigheterna där inte förhindra inresa. Människorna ska få ett ordentligt mottagande. Så är det. Och om så inte är fallet kan det i en del fall behövas påtryckningsverktyg. Exakt vad och hur de bör utformas kan diskuteras. Men är frusna biståndspengar verkligen den väg M vill ta? Det måste finnas andra alternativ att utforska.

Men i vanlig ordning när Moderaterna pratar flyktingpolitik är taktiken övertydlig men planen otydlig. Vilka länder skulle ett sådant krav träffa? Vilka delar av biståndet är det som ska plockas bort?

Gällande Afghanistan går mycket av biståndspengarna till demokratiarbete, skolgång för flickor och mödravård. Drar man undan stöd för sådana verksamheter riskerar en svår situation att bli ännu svårare för många afghaner, i synnerhet för kvinnor, i landet. Vad anser Moderaterna om dessa konsekvenser?

Inte heller verkar de lägga särskilt mycket vikt vid den faktiska bakgrunden till de afghanska myndigheternas återvändandestopp: talibanernas erövringar.

De senaste veckorna har medier rapporterat om förtryckarrörelsens övertagande av fler delar av landet. Regimen i Kabul är alldeles för inkompetent för att stoppa terroremiratet. Uppgifterna om hur många distrikt som fallit under talibanmakt varierar från källa till källa. Både afghanska myndigheter och talibaner har skäl att överdriva sina framgångar och gömma undan sina förluster. Men slutsatsen är att talibanernas inflytande växer.

Våldet och förtrycket där borde påverka mottagandet av afghaner här. Men i Sverige pratar en del politiker hellre om hårdare tag i flyktingpolitiken. Det är nästan som om de struntar i verkligheten i Afghanistan.