Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Foto:

Signerat2021-07-07 04:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Situationen i Afghanistan blir allt värre. Talibanerna är på frammarsch. Trots detta fortsätter Sverige utvisa människor till landet.

Den av Pakistan understödda talibanrörelsen har stort inflytande i Afghanistan. De senaste veckorna har det kommit mängder med rapporter om att extremistgruppen erövrar fler och fler distrikt. Främst i norra delarna av landet. Det är oklart exakt hur många distrikt det handlar om, men det sker i ett rasande tempo. 

Bakgrunden är den amerikanska militärens sorti. Och risken är att våldet och talibanregimens förtryck av befolkningen, särskilt kvinnor och religiösa minoriteter, blir ännu större. Ett nytt talibanstyre i Kabul ligger i farans riktning. Krigsherrar, klaner och kriminella kommer också försöka utöka sin makt. Det är hot som den afghanska regeringen är alldeles för inkompetent och ovillig att hantera.

Den aktuella utvecklingen i Afghanistan måste återspeglas i mottagandet av afghanska asylsökande. Det ska finnas med när politiker pratar migrationspolitik och i myndigheters bedömningar av asylskäl. Men trots att konsekvenserna av det amerikanska utträdet ur landet är väntade, säger politiker i Sverige knappt något eller ingenting om situationen. Inte heller tycks verkligheten ha särskilt mycket påverkan på den förda flyktingpolitiken.

Myndigheterna är långsamma med att göra nya bedömningar av läget i Afghanistan. Det vägledande rättsliga ställningstagandet från Migrationsverket är över ett år gammalt. Ett nytt väntas först efter sommaren eftersom myndigheten först vill få in rapporter från bland annat United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA). 

Men Talibanernas erövringar sker här och nu. Sverige bör därför sluta utvisa till Afghanistan.

Situationen i Afghanistan kan dessutom förändras på kort tid. Våldets omfattning och vem som styr var kan skifta snabbt. Det är till den tillvaron som en del politiker vill utvisa många av de ensamkommande unga afghaner som kom till Sverige 2015/2016. 

Det handlar om unga människor som aldrig satt en fot i Afghanistan. Många har levt hela eller stora delar av sina liv som flyktingar i Iran eller Pakistan utan att bli medborgare där. Att sända dessa unga människor ”åter” till ett land de inte vet något om är inte rimligt.

I Sverige har dessa människors situation varit allt annat än lätt. Politiker har signalerat att de inte är välkomna. Dörrar till etablering har stängts. Långa handläggningstider och brister i den medicinska metoden för åldersbestämning har lett till att många av dessa unga haft en svår och osäker asylprocess som lett till avslag.

Politiker, inte sällan från höger, vill inte prata om detta utan gnäller bara. De anser att detta handlar om "vuxna utan asylskäl" som bör lämna Sverige. Men någon verklig plan hur det ska gå till eller vad de det kommer kosta i kronor och mänskligt lidande har de inte.

 Samtliga politiker måste så småningom inse att de allra flesta unga afghanerna är här för att stanna.