Var hittar man den mer upplysande och folkbildande, statligt betalda informationsskriften om alkoholskador och drickande? I Sverige eller Tyskland?
Sverige, gissar nog de flesta. Men kan det verkligen vara Tyskland? Där har de i lördags vridit på kranarna till stora ölhävandet i München. Det kallas ”oktoberfest”, men utspelas mest i september.
I München är lokaltidningen samtidigt en av Europas främsta nyhetstidningar. Jag läser den ofta för artiklar om europeisk politik, näringsliv och inte minst ekonomisk kriminalitet. Süddeutsche Zeitung har haft stor roll i flera viktiga avslöjanden av fiffel, skattefusk och Putinpengar i ”skatteparadis”.
Oktoberfesten är förstås en nyhetshändelse där, men syns i spalterna på fler sätt. Ett år gjorde de en för lokala makthavare obekväm granskning av hur en handfull gynnade bryggerier får hjälp att hålla konkurrenterna borta från öltälten.
Ett annat år detaljredovisade Süddeutsche Zeitung dag för dag polisens inkomna fall av misshandel, sexuella övergrepp och annat runt ölhävningen. I år passade de på att förra veckan ha en nyhetsartikel om den nyutkomna tyska ”Alkohol-Atlas 2022”.
Den ”atlasen” är minsann en välgjord sak. Cirka 90 sidor. Tydligt, pedagogiskt uppställd kunskap om alkoholmarknad och skador. Den ges ut av Tysklands Cancerforskningscenter, en stor inrättning med 3 000 forskare och andra medarbetare,
Det är klartext från läkarna och forskarna bakom skriften. Med diagram, tabeller och koncisa beskrivningar av orsaker och effekter redovisas mycket som tyska alkoholföretag säkerligen ogärna ser i tryck. Det sedan en del år fastslagna sambandet, att alkohol ökar risken för bröstcancer, åtföljs av ett diagram för hur detta är alkoholens i antal fall största cancerriskökning bland kvinnliga konsumenter.
Det är pedagogiska uppställningar av hur orsakskedjor ser ut, för bland annat cancerfall och psykiatriska skador. I de senare pekas på tonårsmissbrukets verkningar i förkrympt hjärnvolym och kognitiva störningar.
För cancer pekas på olika mekanismer, från själva alkoholen eller via nedbrytningsprodukten acetaldehyd, fram till påverkan på arvsmassa, mutationer och tumörrisk.
Vem har betalat detta? Cancerforskningscentret är en stiftelse i Heidelberg inrättad av delstaten Baden-Württemberg, men 90 procent av anslagen kommer från Förbundsdagen och regeringen i Berlin.
Skulle något liknande ges ut på svenska? Av Cancerfonden? Inga tecken än på det.
Av Folkhälsomyndigheten? Nej, den har inte förebyggande hälsoupplysning till allmänheten som någon viktig arbetsuppgift. Så svaret är: Tyskland presterar bättre.
Ändras det av svenskt regeringsskifte? Osannolikt. De som nu försöker bilda regering har inte ens förmått säga högt att narkotikakunderna finansierar gängbrottsligheten.
Skulle de då vara mindre passiva än förra regeringen i fråga om alkoholskadevarningar? Nej, det är inte att vänta.