Ukrainarna har inte lyxen att bara sitta och gissa

.

.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2022-02-13 16:21
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

S:t Michaelkatedralen med sitt kloster Ă€r ett landmĂ€rke och kĂ€nt turistmĂ„l i Kiev. Men den spelade Ă€ven en viktig roll under protesterna vintern 2013-2014. 

Kyrkan gav skydd och vÄrd Ät de aktivister som misshandlades av kravallpolisen redan efter regimens första attack den 29 november 2013. PÄ natten mot 11 december, nÀr polis och inrikesstyrkor skulle rensa SjÀlvstÀndighetstorget och drabbade samman med de protesterande, ringde man i kyrkklockorna under fyra timmar för att tillkalla fler aktivister som kunde stÄ emot. Senare byggdes i kyrkolokalerna ett improviserat sjukhus med operationssalar som tog emot dem som trÀffats av polisens kulor.

Även nu Ă€r katedralen sammanvĂ€vd med frihetskampen. PĂ„ dess murar sitter foton av dem som stupat under Majdan och i kriget mot Ryssland. Innanför murarna trĂ€ffar jag Sergej Dmitrijev som Ă€r kaplan i Ukrainska ortodoxa kyrkan, fĂ€ltprĂ€st vid fronten och verksam i en frivilligorganisation som hjĂ€lper krigsveteraner. Det ukrainska civilsamhĂ€llet Ă€r fortsatt mycket viktigt för landets försvarsförmĂ„ga, vilket inbegriper omhĂ€ndertagande av dem som kommer hem frĂ„n kriget. 

Jag blir Àven visad runt pÄ omrÄdet av A, en veteran som nu jobbar i samma organisation som fader Sergej och samtidigt studerar till prÀst. Han anslöt till en frivilligbataljon i juni 2014, deltog i nÄgra av de hÄrdaste striderna den sommaren och fortsatte sedan att tjÀnstgöra i den reguljÀra armén. KrigstjÀnsten pÄ sammanlagt tre Är slutade med en skottskada som gjorde att han inte lÀngre kunde vara kvar.

A, som Ă€r jĂ€mnĂ„rig med mig, har den ukrainska nationella kampen som del av sin familjehistoria. Han sĂ€ger att han lĂ€nge ”vetat” att kriget skulle komma och förberett sig för det genom trĂ€ning i en kamporganisation. Han berĂ€ttar Ă€ven hur svĂ„rt det var i krigets början att fĂ„ mĂ„nga ukrainare att förstĂ„ och förlika sig med att man stred mot ryska soldater.

SĂ„ vad tror han om lĂ€get nu? ”Allt Ă€r toppen” svarar han leende och förklarar att det nu finns en annan medvetenhet och beredskap i Ukraina, och framför allt inga illusioner om den ryska regimen.

Det hÀr perspektivet Àr Ànnu en pusselbit för den som vill förstÄ stÀmningarna i Ukraina. Nyhetsbruset hos oss bestÄr till mycket stor del av spekulationer om vad som kan hÀnda. SÄdant förekommer givetvis Àven dÀr, men det finns mycket mer. En kritisk massa ukrainare lÀr sig leva med rÀdslan, accepterar att de inte kan veta nÄgot om framtiden och fiendens alla steg, och lÀgger i stÀllet sin energi pÄ att förbereda sig pÄ det vÀrsta.

Det kan vara praktiska saker som att gÄ med i ett hemvÀrnsförband eller genomgÄ nÄgon sorts grundlÀggande militÀr trÀning eller lÀra sig första hjÀlpen. Men mycket handlar om mental beredskap, det som A talar om.

Och hur skulle det kunna vara annars? Ukrainarna mÄste försvara sitt land, de gör det och kommer att göra det Àven i fortsÀttningen. SÄ svÄrt och sÄ enkelt Àr det.