UppblÄsta och förvillande siffror frÄn M

Foto:

Signerat2022-08-23 19:45
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Siffertrix och ljug har ingen plats i hĂ€lsosam debatt. Det skadar de partier och politiker som gör sĂ„, och förfular diskussioner. 

”700 000 utrikes födda kan inte försörja sig sjĂ€lva”, heter det i Moderaternas valkampanj. Det var uppblĂ„sta siffror, som SVT:s programledare Anders Holmberg och Camilla Kvartofts ifrĂ„gasatte i söndagens utfrĂ„gning av partiledaren Ulf Kristersson.

Greppet "sjĂ€lvförsörjning” Ă€r nytt i debatten. Det Ă€r inte ett mĂ„tt pĂ„ sysselsĂ€ttning och kommer frĂ„n Entreprenörskapsforum, en tankesmedja som bland annat studerar arbetsmarknaden. Fyra prisbasbelopp per Ă„r anser detta forum vara "sjĂ€lvförsörjning". Siffrorna som de tittat pĂ„ var frĂ„n 2016 – Moderaternas siffror frĂ„n 2019. De som dĂ„ hade inkomster om 15 500 kronor per mĂ„nad, eller mindre eller noll, rĂ€knades in i dessa 700 000.

Men det Ă€r nĂ„got lurigt med siffrorna. Moderaterna inkluderar Ă€ven förtidspensionĂ€rer – men ocksĂ„ mĂ€nniskor som har förĂ€ldrapenning eller sjuk- och aktivitetsersĂ€ttning, samt en del som lever pĂ„ sina kapitalinkomster. Sammantaget handlar det om omkring 163 000 personer, varav 65 000 Ă€r studerande. Det Ă€r rĂ€tt att en del av dessa skulle kunna jobba, men det Ă€r knappast en rĂ€ttvis bild av verkligheten som högerpartiet presenterat.

MĂ€nniskor behöver olika mycket ekonomiskt stöd av kommun eller stat i olika skeenden i livet. I de tidiga barnĂ„ren Ă€r det klokt att förĂ€ldrarna Ă€r hemma en del med barnen. De som drabbas av lĂ„ngvarig allvarlig sjukdom behöver viss ersĂ€ttning – fattigdom botar inte, lindrar inte. VĂ€gar ur lĂ„ngtidssjukskrivning behövs förvisso – mĂ€nniskor mĂ„r bĂ€st av att ha egen inkomst och nĂ„got att göra om dagarna, men det Ă€r inte alltid möjligt för alla.

Inte heller Ă€r studerande utlandsfödda ett problem. Utbildar de sig dessutom till bristyrken borde det snarare vara stora hurrarop de möts av, inte misstĂ€nkliggörande. Detta vet moderatledaren – men tycker Ă€ndĂ„ att dessa ska klumpas samman med annat.

I en debatt arrangerad av Aftonbladet slirades det ytterligare. DĂ„ satte Ulf Kristersson bilden av att alla dessa 700 000 utlandsfödda saknade jobb att gĂ„ till. Inte heller stĂ€mmer detta. SVT gjorde klart, men hjĂ€lp av SCB att 219 400 av dem redan har sin huvudsakliga inkomst frĂ„n lön, men under 15 500 kronor i mĂ„naden. 

Moderaterna borde lĂ€gga ned denna propaganda. För det Ă€r vad det Ă€r. Varför plockade partiledningen inte bort studenter, förĂ€ldralediga och sjukskrivna ur statistiken? Även 537 000 eller 317 600 lĂ„ter stort nog för att vĂ€cka en intressant diskussion. Partiet kunde ha anvĂ€nt mĂ„ttet mĂ„ttligt och transparent. Moderaterna gjorde tvĂ€rtom. De blĂ„ste upp och förvillade – helt i linje med partiets strategi och politiska budskap.

Bilden som sÀtts av Moderaterna, men ocksÄ andra, Àr att mycket med integration och arbetsmarknad gÄtt Ät fel hÄll. Men att nÄgot kan bli bÀttre behöver inte betyda att det blivit vÀrre.

I verkligheten ser vi stora framgÄngar sedan 1990-talet. Andelen sysselsatta har sedan dess ökat kraftigt, Àven bland utrikesfödda, flyktingar och i utsatta stadsdelar.

Antalet mĂ€nniskor som försörjs med sociala ersĂ€ttningar och bidrag har Ă€ven minskat stadigt sedan 1994. Även sjĂ€lvförsörjningsgraden bland utrikesfödda, oberoende av vilken del av vĂ€rlden de Ă€r födda i, har följt samma positiva utveckling. Inte heller detta verkar Moderaterna vilja tala högt om.