Vaccinet innebär inte slutet på pandemin

Foto:

Signerat2020-12-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett vaccin mot corona är viktigt för att få stopp på pandemin. När många människor vaccinerats kan samhället öppnas upp allt eftersom smittan sjunker undan.

För närvarande har Sverige ingått EU-gemensamt avtal om vaccin med flera läkemedelsföretag. Pfizer och Astra Zeneca är två. I fredags var beskedet från regeringen att ytterligare ett till sådant avtal ingåtts, denna gång med läkemedelsföretaget Moderna. På samma presskonferens berättade statsminister Stefan Löfven (S) att vaccinet ska vara avgiftsfritt i Sverige. Detta är bra. 

Men innan vaccinationerna kan komma igång måste vaccinen godkännas av EU:s läkemedelsmyndighet. Besked för tre av produkterna väntas under senare delen av december och under januari. När det gäller Pfizers produkt ser det ljust ut. Brittiska myndigheter har godkänt företagets vaccin.

Det är inte lätt att få igång en vaccination i stor omfattning. Läkemedelsföretagens fabriker måste snabbt växla upp produktion. Vaccinet ska förvaras ordentligt nedkylt både under leverans, i lager och hos vaccinatörer. Personalen som arbetar med det ska också kunna sin sak och vara noggrann när det kommer till dokumentation och registrering. 

På detta tema ringde SVT runt till Sveriges regioner. Är regionerna redo för en massvaccination? 

De flesta regioner är mitt uppe i planeringen. Det är inte lätt, ingen vet hur många doser som kan komma eller när. För Sörmland är svaret att någon plan ännu inte finns. Men i fredagens tidning (4/12) gick det att läsa en del om vilka lösningar som diskuteras.

Sörmlands vaccinatörer vet redan hur man vaccinerar på äldreboenden under pandemin på ett säkert vis. Det har gjorts när det gäller säsongsinfluensan. Hur personer med hemtjänst ska vaccineras är inte lika klart. Det kan vara klokt att ge dem vaccin i hemmet. Att resa till och från en vårdcentral kan utgöra en smittorisk.

När det gäller att vaccinera resten av befolkningen är det främst frågan om vaccination vid vårdcentraler och av privata alternativ. Beroende på hur många doser som kommer och när, kan det bli aktuellt med större lokaler. Det föreslog Region Sörmlands hälsovalschef Mats Henningson. Det kan minska risken för trängsel och underlätta för människor att hålla avstånd. Kanske kan det bli aktuellt med ordningsvakter som ser till så att människor håller avstånd till varandra.

Drop-in-verksamhet är ingen bra idé. Bokningsbara tider kan däremot vara klokt. Det minskar risken för folksamlingar och långa köer. Då vaccinet behöver tas i två doser med några veckor emellan, beroende på vaccintyp, kan det vara bra att kunna boka in två tider samtidigt. Viktigt är då att patienterna får påminnelser i form av till exempel sms, så att de inte missar sina tider. Vilka rutiner som ska gälla när personer uteblir från ett vaccinationstillfälle är också oklart. Hur gör man för att minska spill?

Vaccinet mot corona är viktigt. Men det är bara en del i att mota bort smittan. Även när fler och fler vaccinskyddas måste vi fortsätta följa myndigheternas rekommendationer. Håll avstånd, tvätta händerna och var försiktiga.