Vi måste skydda oss från bluffmakarna

Foto:

Signerat2021-03-11 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har funnits svindlare och bluffmakare i alla tider. Människor som lurar och bedrar för att få tag i andras pengar och egendom. Metoderna varierar över tid och förändras med de tekniska förutsättningarna. 

När nu vaccinationerna rullas ut har antalet vaccinbedrägerier ökat, rapporterade Sveriges Radio Ekot under onsdagen. Det handlar om bluffare som utger sig för att ringa från 1177 Vårdguiden och vill bland annat bekräfta den uppringdas identitet genom bank-id för att på så vis kunna stjäla pengar.

Vårdguiden har därför gått ut med information om hur sjukvårdsrådgivaren jobbar. Det kan vara klokt att gå in på 1177.se för fullständig information. Men huvudlinjerna är: Vårdguiden ber aldrig folk att identifiera sig med e-legitimation i telefonsamtal om vaccin. Vaccinet är också gratis. Påstår uppringaren något som strider mot detta kan det vara frågan om försök till bedrägeri.

Liknande skurkbeteende har det rapporterats flitigt om det senaste året. Ibland har bovarna lyckats sno med sig pengar, i andra fall har försöken avvärjts och stoppats av offren själva. Kändisars namn och bilder har olovligen använts i nätannonser för att locka in folk i omfattande bitcoinbedrägerier. Dörrknackare har också utgett sig för att vara från polisen, hemtjänsten, fastighetsägaren eller Hyresgästföreningen för att stjäla pengar och få tag i bankuppgifter och koder.

Visst är det så att folk ska göra vad de kan för att skydda sina personliga uppgifter. Vi ska inte lämna ut koder eller bankkort – de ska hållas tryggt och säkert. Allt eftersom teknik och nättjänster utvecklas behöver vi också hålla oss uppdaterade om vi ska kunna skydda oss från dessa bovar.

Därför är det bra att söka sig till myndigheter eller föreningar som erbjuder gratisguider om detta. Post- och Telestyrelsens Digitalhjälpen kan vara ett bra ställe att börja på för att hitta till hemsidor med tips och vägledning för att navigera i den digitala tillvaron. Det gäller också mer vana nätshoppare.

Det handlar inte bara om att skydda sig. Det är viktigt att polisen får kännedom om dessa brott, även försöken. Tyvärr vill inte alla drabbade det, en del avstår på grund av skamkänslor. Men det riskerar leda till att skurkarna kan fortsätta. 

Därför är det viktigt att polisanmäla när man misstänker brott. Det underlättar polisens arbete och kan kanske ringa in vilka som lurat och stulit. Det kan leda till att fler svindlare åtalas och fälls i domstol.