Hon brinner för föreningslivet – vill ligga i framkant

"Jag älskar varenda minut av mitt arbete och skulle kunna jobba dygnet runt." Sedan december 2016 är Patricia Wallén konsulent inom RF-Sisu Södermanland i Strängnäs. Nu har hon nominerats som en av kandidaterna till utmärkelsen Årets lokala hjälte i Strängnäs kommun.

Patricia Wallén, Sisu, kan bli Årets lokala hjälte i Strängnäs kommun: "Det låter otroligt fint", säger den 41-åriga idrottskonsulenten.

Patricia Wallén, Sisu, kan bli Årets lokala hjälte i Strängnäs kommun: "Det låter otroligt fint", säger den 41-åriga idrottskonsulenten.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2022-01-20 06:47

årets hjälte

– Oj, det låter otroligt fint. Jag blir rörd, säger 41-åringen.

Känner du dig som en hjälte?

– För mig är de verkliga hjältarna de som sitter i styrelser, jobbar ideellt i föreningar liksom föräldrar som får ihop pusslet så att de kan skjutsa barn till deras fritidsaktiviteter.

Vi träffar Patricia Wallén i anslutning till kontoret på Vasavallen och läser upp den motivering som en läsare skickat in till tidningen. 

Så här lyder delar av den: "Patricia är idrottskonsulent och ett ovärderligt bollplank till alla föreningar i Strängnäs. Hon är positiv och kunnig när hon är ute och utbildar ungdomar och ledare. Patricia är spindeln i nätet till de populära verksamheterna på sommarlovet. Utan henne hade det inte blivit någon verksamhet."

– Jag brinner för föreningsidrott. Det ger mer att vara med i en förening än att träna på egen hand.

Hon har själv en gedigen bakgrund. I ungdomsåren var Patricia Wallén aktiv i tennis, basket och simning.

– I slutändan blev det svårt att kombinera. Så jag satsade på simningen. Vi tränade sex dagar i veckan, ibland dubbla pass.

undefined
Patricia Wallén på RF Sisu Södermanland älskar föreningslivet. Under många år verkade hon som simtränare i Strängnäs och hade då Thomasbadet som sitt andra hem.

Patricia Wallén växte upp i Torshälla och blev Strängnäsbo genom studierna på Europaskolan. Sedan har hon stannat kvar i stiftsstaden.

Under många år verkade hon som tränare i de lokala simklubbarna.

– Det finns så många roliga minnen. Bland annat följde jag Emma Bergqvist hela vägen från 4-årsåldern upp till eliten. Systrarna Anna och Lisa Eriksson var ju också väldigt duktiga.

För drygt fem år sedan lämnade hon uppdraget, tillika deltidstjänsten hos Strängnäs simklubb.

– Mina barn blev äldre och behövde stöttas i sina aktivteter, då kunde jag inte längre ge simmarna 100 procent.

I stället hamnade hon alltså hos RF Sisu Södermanland.

– Föreningslivet i Strängnäs kommun blomstar. Jag upplever ett otroligt engagemang.

undefined
"Jag finns alltid ett samtal bort", konstaterar Patricia Wallén.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag styr mina egna arbetstider – det blir många kvällar och helger också. Visst kan jag ha en plan när jag kommer till jobbet, men det händer alltid nya saker; en förälder eller en klubbanställd kan ringa. Eller en kollega som behöver prata.

Hur ofta besöker du föreningar?

– Fem–åtta gånger i veckan. Jag planerar utbildningar, tar fram utvecklingsplaner, hjälper föreningar att söka bidrag och sen har jag förstås fått jobba med restriktioner på senare tid.

– Det finns otroligt mycket att göra och för mig är det viktigt att hela tiden ligga i framkant.

Sommarlovsaktiviteter var något som framhölls i motiveringen. 

– En oerhört viktig verksamhet. Dels är den gratis, dels ger den ungdomar som inte reser bort ett andra hem där de kan träffa en äldre människa att prata med.

undefined
I slutet av 2016 började Patricia Wallén arbeta inom RF-Sisu Södermanland och har sitt högkvarter på Vasavallen i Strängnäs.

I fjol gjordes totalt 1 900 besök på lokala aktiviteter, där 18 föreningar var involverade.

– För att täcka in hela sommarlovet behöver vi mellan 300 000 och 400 000 kronor, säger Patricia Wallén.

I fjol hittade hon sponsorer i Sparbanksstiftelsen Rekarne, Strängnäs kommun och Region Sörmland.

– Tyvärr brukar inte finansieringen klarna förrän i maj, berättar Patricia Wallén som förstås vill veta vilka föreningar som kan tänkas medverka och hur många ledare hon behöver utbilda.

Hinner du själv vara ledig i sommar?

– Det sägs så. Jag hoppas kunna åka iväg med familjen på handbollsturneringar i Göteborg och Åhus.

Patricia Wallén

Ålder: 41 år.

Familj: Man och tre barn mellan 4 och 13 år.

Bor: Hus i Djupa skogen, Strängnäs.

Sysselsättning: Idrottskonsulent inom RF Sisu-Södermanland.

Intresse: Träning.

Aktuell som: En av tre kandidater till utmärkelsen Årets lokala hjälte i Strängnäs kommun, som nu ska utses för andra gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!