För ett par veckor sedan konstaterades det första covidfallet i hemtjänstgruppen som tillsammans besöker drygt 100 brukare varje dag. I dagsläget är nästan halva personalgruppen, minst åtta anställda, och två brukare konstaterat smittade och satta i karantän. Den smittspårning som pågått en tid, bland brukare och personal, har fångat upp flera smittade personer som inte hade några sjukdomssymtom.
Manfallet till följd av sjukdomsutbrottet har medfört flera logistiska utmaningar och enligt en källa uppmanas personalen att gå till jobbet trots förkylningssymtom.
– Trots det stora utbrottet är enhetschefen inte särskilt positivt inställd till att personal är hemma med förkylningar. Har man testat negativt så vill chefen att man ändå ska jobba. Jag tycker att man ska vara hemma när man är snorig och självtesten som vi gör utanför sjukhuset kan visa fel, säger en anställd.
Även de anställda som efter smittspårning testas för covid-19 ska tillbaka i tjänst i väntan på provsvar.
– Vi får åka på arbetstid men vi ska tillbaka och jobba vidare direkt efteråt. Det känns inte bra.
All hemtjänstpersonal som besöker brukare bär plasthandskar, munskydd, visir, skoskydd och förkläde vid "nära omvårdnad". Det har till viss del ökat tryggheten, men samma skyddsutrustning bar även den personal som de facto spridit smittan inom personalgruppen, och i minst ett fall, till en brukare.
– Det tar lite tid att ta på sig skyddsutrustningen men ingen tid sätts av för det. Vi har det redan rätt körigt och jag tror att det slarvas en del med att hantera skyddsutrustningen under tidspress, säger en anställd.
I de fall covid konstaterats hos en brukare tar ett speciellt covid-team över ansvaret, från den ordinarie hemtjänstpersonalen, för att smittan inte ska spridas. Hela personalgruppen på den aktuella enheten har dock fram till utbrottet haft månatliga arbetsplatsträffar i enhetens hemtjänstlokal.
– Jag vet inte hur de andra enheterna gör men många har reagerat på det olämpliga i att samla all personal i ett rum, även om det är ganska stort. Chefen menar att vi sitter tillräckligt långt ifrån varandra. Det är ett utsatt läge och man får försöka skydda sig själv och sina brukare så gott det går. Helst vill väl ingen jobba när man vet att det finns smitta men vi behövs ju.
Hur är stämningen hos de brukare ni besöker?
– En del tycker att situationen är överdriven och andra är mycket ängsliga och oroliga.
Andreas Bolinder på vård- och omsorgsförvaltningen är en av två avdelningschefer för hemtjänstens alla enheter i Eskilstuna. Han säger att han har förståelse för den oro som kan uppstå i samband med smittspårning efter ett covidutbrott.
– Vi följer de riktlinjer Region Sörmland utfärdat gällande smittspårning och enligt dessa ska man fortsätta jobba tills man fått ett provsvar. Givetvis under förutsättning att man inte har några symtom.
Att anställda uppmanas att komma till jobbet trots att de är förkylda strider dock mot de rekommendationer som finns.
– Har man symtom ska man inte gå till jobbet. Så har det varit sedan i mars och det gäller fortfarande.
Som en direkt konsekvens av de uppgifter personalen lämnat kommer Andreas Bolinder nu att kontakta alla enhetschefer inom hemtjänsten och förtydliga vilka rutiner som gäller.