Annonssamarbete med Sparbanken Rekarne

Så skyddar du dig mot bedrägerier

Att bli utsatt för bedrägerier är tyvärr allt vanligare idag och bedragarna ändrar kontinuerligt tillvägagångssätt i takt med teknikutvecklingen. Därför är det viktigt att veta om de vanligaste metoderna för att kunna vara på sin vakt. Anders Skepplund, Sparbanken Rekarnes säkerhetschef, berättar hur bedragarna kan lura dig och ger sina bästa tips för vad du kan göra för att skydda dig.

 Anders Skepplund, Sparbanken Rekarnes säkerhetschef.

Anders Skepplund, Sparbanken Rekarnes säkerhetschef.

Foto: Sparbanken Rekarne

Native2025-01-01 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Hur påverkas kunderna av de bedrägerier de råkar ut för?
 – Att bli utsatt för ett bedrägeri är ju inte enbart något som kan slå hårt mot din ekonomi, det är även något som kan upplevas som ett svek och som en förödmjukelse. Många kunder vi pratar med som är utsatta mår väldigt dåligt och känner sig dumma.  ”Hur kunde jag som läst så mycket om bedrägerier gå på det här i alla fall?”, är en vanlig kommentar. Men då är det viktigt att veta att vem som helst kan råka ut för ett bedrägeri. Bedragarna är vältaliga och övertygande – och dessutom använder de den moderna tekniken till sin fördel.

Vilka är de vanligaste metoderna som bedragare använder för att lura privatpersoner? 
– Den absolut vanligaste metoden är SMS-bedrägerier där du som blir drabbad ringer upp ett telefonnummer i ett SMS som du fått från vad du tror är exempelvis IKEA eller ett inkassobolag. Du ringer upp bedragaren som kopplar dig vidare till sin kompanjon som låtsas vara säkerhetsavdelningen på din bank. Du luras sedan att överföra eller swisha pengar, kanske till ett ”säkerhetskonto”, men i själva verket hamnar pengarna hos en penningtvättsmålvakt. 

Vill du veta mer om hur du kan undvika bedrägerier? Klicka här! 

Vidare har vi investeringsbedrägerier där man luras att investera först små belopp och sedan allt större belopp i olika investeringslösningar. Man får fejkad information om hur bra avkastning man fått, men alla pengar har gått direkt till bedragarna. Sedan har vi romansbedrägerier, där de som blir lurade tror att de hittat den stora kärleken online, men sen börjar den nya kärleken, alltså bedragaren, berätta att det finns sjukdom i familjen och att de behöver hjälp ekonomiskt, eller så befinner de sig i ett avlägset land och behöver pengar för att ta sig till den stora kärleken i Sverige. Det finns tyvärr alltför många varianter på olika scenarion och lögner som de använder för att luras.

Kan man identifiera tecken på ett romansbedrägeri? 
– Ett tydligt tecken är att den du konverserar med online inte vill visa sitt ansikte. Därför vill de till exempel aldrig använda Facetime eller Teams/Skype. Om de visade sitt ansikte skulle den som blir lurad se att personen i andra änden inte alls ser ut som de bilder bedragaren använt för att från början inleda den så kallade romansen.

Finns det några nya trender inom bedrägerier som allmänheten bör vara medveten om?  
– Artificell intelligens, AI, kommer antagligen att bli nästa stora bedrägerivåg där vi luras att göra saker av en röst som tillhör en person som vi känner, men som i verkligheten är en AI-röst via en dator. Det är vanligt i USA just nu, så vi kommer antagligen se detta i Sverige inom en nära framtid. Ett tips redan nu är därför att etablera hemliga kod-ord med dina nära och kära så att du kan säkerställa att det faktiskt är sonen eller barnbarnet som ringer, och inte en bedragare. 

Vilka förebyggande åtgärder kan individer vidta för att skydda sig mot bedrägerier? 
– Var skeptisk och försök att inte bli stressad av personer som exempelvis ringer upp dig och vill att du ska göra saker snabbt. Leta upp telefonnummer till företag via söktjänster på nätet och ring inte nummer via sms, använd inte BankID på uppmaning av andra, ha inte större summor på vanliga konton utan använd till exempel fasträntekonton. Se till att ha låga gränser på Swish och överföringar. Du kan även spärra ditt kort mot internetköp.

Hur bör man hantera situationer där man misstänker att man blivit utsatt för ett bedrägeri?
– Om det är via telefon ska man omgående lägga på luren och kontakta sin bank. Kontakta också polisen och gör en anmälan. Om du är osäker, ta hjälp av en anhörig.

Hur kan man skapa en balans mellan att vara öppen online och samtidigt skydda sin personliga information? 
– Var restriktiv med att dela med dig av personlig information på nätet, ha inte öppna sociala medier utan ha dem stängda så att man måste söka upp dig för att bli din vän, och använd dubbla säkerhetslager, så som tvåfaktorsautentisering, på dina sociala medier för att minska risken för att bli hackad.

5 tips för att bli mer svårlurad:

  • Lämna aldrig ut dina koder, lösenord eller kortuppgifter
  • Välj låga beloppsgränser för överföringar och Swish
  • Öppna/stäng ditt bankkort för internetköp efter dina behov
  • Om någon kontaktar dig oväntat med förfrågningar – använd inte Mobilt BankID eller säkerhetsdosan
  • Håll dig uppdaterad om de senaste bedrägerimetoderna – läs mer på www.svårlurad.se
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Strengnäs Tidning.