Annonssamarbete med ICA Supermarket Bengtsson"Jag har bara glada minnen när jag tänker tillbaka"

"Jag har bara glada minnen när jag tänker tillbaka"

Lokala butiken har behållit den rätta andan genom hela historien – från häst och vagn på bakgården till målet att bli Strängnäs bästa livsmedelsbutik.

Det var kontakten med människor som drev Strängnäsbon Gustaf Bengtsson till att öppna egen butik. 

— Pappa tyckte om att arbeta och var alltid väldigt duktig på kundkontakt. 1 oktober 1938 öppnade han Bengtssons Snabbköp i Strängnäs och på den tiden innehöll butiken både en bosättningsdel och en matvarudel, berättar Anna Leander, dotter till Gustaf Bengtsson.

Hon fortsätter:  

— Utanför stod det automater där kan man kunde lägga i en peng och ta varor om det var så att butiken var stängd och på bakgården kunde de som kom från landsbygden parkera sin häst och vagn. Så ser det ju inte riktigt ut idag.  

undefined
Gustaf Bengtsson
undefined
1938 öppnade Gustaf Bengtsson sin första butik i Strängnäs.
undefined

I november 1961 togs beslutet att flytta butiken till Centrumhuset, där Trädgårdsgatan och Järnvägsgatan möts. Detta blev till en stor nyhet i Strängnäs då det var väldigt nytt att så många olika butiker låg i samma fastighet. Men åtta år senare var det dags för butiken att återigen öppna upp sina dörrar i en ny lokal i kvarteret Bonden och 1972 valde Gustaf att avsluta sitt handlarkapitel och sälja butiken.

— Jag har bara glada minnen när jag tänker tillbaka på pappas butik. Den skulle jag beskriva som ordningsam och med en stor serviceanda. De hade ett brett sortiment och en chark- och fiskavdelning där du kunde köpa färska råvaror över disk. Var det någon vara man önskade men som inte fanns i butiken gjorde de vad de kunde för att ta hem den, säger Anna.

undefined
Under några år hade Gustaf även en ostbutik.

 Idag ligger Ica Supermarket Bengtsson kvar i kvarteret Bonden och även om det hänt en hel del sedan Gustafs tid menar Anna att den rätta butiksandan fortfarande lever kvar. 

— Visst har bosättningsdelen med porslin, glas och husgeråd försvunnit och sortimentet av matvaror har uppdaterats och blivit större, men känslan i butiken är fortfarande kvar. Det finns alltid någon att fråga om man behöver hjälp och det märks att personalen är måna om sitt jobb och att de trivs.

undefined
Bild från 1969 när Ica Bengtsson öppnade i de lokaler som butiken än i dag är kvar i.

Johan Lundberg är butikschef på Ica Supermarket Bengtsson idag och berättar att de ständigt jobbar mot målet att vara Strängnäs bästa livsmedelsbutik. 

— Vi har ett brett sortiment av varor, men det viktigaste vi vill ge våra kunder är god service och det gör vi genom att ha bra bemanning av kunniga medarbetare och att vi finns tillgängliga i butiken.  

Medborgarförslag om gågata skrämmer företagare: "Då flyttar vi"

Medborgarförslag om gågata skrämmer företagare: "Då flyttar vi"

Strängnäs

"Vi är oroliga, vi har hört att det snart ska bli gågata här." Zahid Velic som driver den mångsidiga VVS-butiken på Trädgårdsgatan har redan samlat ihop namnunderskrifter som lämnats in till kommunen.

Lovisa, 35, får chansen – vill bli Ica-handlare: "Vore superroligt"

Lovisa, 35, får chansen – vill bli Ica-handlare: "Vore superroligt"

Strängnäs

Genom att bli antagen till en ettårig ledarskaps- och företagsutbildning, FLU, tar Lovisa Eriksson ett kliv till mot att en dag bli Ica-handlare. "Det vore superroligt", säger den 35-åriga Strängnäsbon.