Åkerskolan bröt mot lagen – skyller på föräldrarna

Skolinspektionen ger Åkerskolan kritik för hanteringen av en elev med hög frånvaro. Men skolan skyller på föräldrarna – trots att ledningen själv har brutit mot lagen.

Åkerskolan har enligt uppgifter till tidningen brutit mot lagen när elevens stöd, i ett så kallat åtgärdsprogram, utformades. Föräldrarna gavs inte möjlighet att överklaga.

Åkerskolan har enligt uppgifter till tidningen brutit mot lagen när elevens stöd, i ett så kallat åtgärdsprogram, utformades. Föräldrarna gavs inte möjlighet att överklaga.

Foto: Joakim Serrander

Åkers styckebruk2021-06-18 06:55

Från skolledningens sida tycker man att vårdnadshavarna inte hjälper till. I kommunens svar till Skolinspektionen påstås bland annat att föräldrarna skulle ha motsatt sig att skolan pratar med eleven om hans skolsituation – något som Susanna*, elevens mamma, bestrider:

– Vi har aldrig hindrat skolan från att ställa frågor till vårt barn eller sagt att han inte skulle förstå frågorna. Det vi har sagt är att det bör göras i rätt sammanhang.

Susanna tar illa vid sig av anklagelserna. 

– Det känns väldigt fult. Hade vi velat hålla honom hemma hade vi inte legat på skolan för att få till en fungerande skolgång. Vi vill inget annat, säger Susanna.

Anders Petersson, rektor på Åkerskolan, vill inte kommentera ett enskilt ärende. Han skriver i ett mejl till tidningen:

– Åkerskolan arbetar hårt med att ha goda relationer med vårdnadshavare vilket är en förutsättning för att ge eleverna bästa möjliga stöd och förutsättningar att nå sina målsättningar. 

undefined
"Vi följer skollagen och de förordningar som gäller för fastställande av åtgärdsprogram", skriver Åkerskolans rektor Anders Petersson i ett mejl till tidningen.

Just nu hotar kommunen föräldrarna med vite. Skolan har flera gånger anmält de till socialkontoret – där konstaterades dock att familjesituationen inte kräver några insatser.

Samtidigt har skolledningen själv brutit mot skollagen – inte bara vid de två tillfällen som Skolinspektionen har lyft. Tidigare i våras tog Åkerskolan till exempel fram ett dokument över vilket stöd eleven ska få i skolan. Ett sådant så kallat åtgärdsprogram ska även skickas till vårdnadshavarna – så att de kan överklaga det. 

I dokumentet står att föräldrarna informerades ett specifikt datum i mars. Men de påstår att det aldrig har skett. 

När tidningen ber skolan att få se bevis på kommunikationen, meddelar Anders Petersson att den har skett muntligt. Videomötet som hölls det specifika datumet handlade dock om annat – enligt lärarens egna mötesanteckningar. Samma lärare har även i ett senare mejl från i maj medgett att hen aldrig hade skickat dokumentet till föräldrarna.

undefined
Två månader efter att åtgärdsprogrammet hade blivit klart hade föräldrarna fortfarande inte informerats om det. Mejlkonversation är från i maj, programmet blev klart i mars.

Då hade det redan gått för lång tid för att de skulle kunna överklaga beslutet.

Anders Petersson:

– Vi följer skollagen och de förordningar som gäller för fastställande av åtgärdsprogram. Det är alltid ett skriftligt underlag som givetvis kommuniceras. Detta gör vi vid ett möte. Om vi brustit i något avseende tar vi till oss detta från vårdnadshavare och ytterst från Skolinspektionen.

Susanna heter egentligen något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!