Ännu lite mer Åker i rabarberlikören

Från och med den 1 maj tillhör den gamla järnvägsstationen Ylva Binder. Tanken är att hennes rosa likör ska tappas på flaska i tegelbyggnaden någon gång före årsskiftet.

Åkers styckebruk2014-04-30 06:03

Ylva Binder har köpt den gamla järnvägsstationen i Åkers styckebruk. Byggnaden invid järnvägsspåret har inhyst en företagsby i 15 år. Framöver kommer den att innehålla fyrkantiga glasflaskor med ljusrosa fyllning i stället, när hennes rabarberlikör ska tappas på flaska mellan tegelväggarna.

– Jag är en småskalig producent och Rhuby är ett hantverk. Det blir handfyllare i stället för de stora tankar som man brukar se, och så handkorkas och handpackas flaskorna här, säger hon.

Det är i alla fall tanken bakom köpet. Lokalerna behöver anpassas och olika tillstånd ska ordnas innan flaskorna kan fyllas i Åkers styckebruk. Det skulle innebära att likören blir än mer lokalproducerad för konsumenterna inom Strängnäs kommun. Vodkan kommer från Gripsholms destilleri i Åkers styckebruk. Men i stället för att fortsätta buteljera rabarberlikören i Malmköping, tänker Ylva Binder göra det på hemmaplan.

– Hela produkten kommer hem till Åker. Jag själv är ju gammal Åkersbo, säger hon.

Hon har också planer på att öppna en butik med andra rabarberprodukter och sörmländska delikatesser i byggnaden.

– Det finns otroligt duktiga producenter med jättefina råvaror. Tänk om jag kan starta en liten knutpunkt för att visa upp Sörmlands läckerheter, säger Ylva Binder som själv är med i Sörmlands matkluster.

Men det blir längre fram. Först ska buteljeringslinjen igång. Allra närmast väntar dock en resa till USA för att introducera likören i fem nya delstater. Men fler utlandsäventyr än så väntar den rosa likören. I oktober arrangerar Ylva Binder den kvinnliga bartendertävlingen "Pink your drink" i samarbete med barer i Stockholm, London och New York. Syftet är att öka medvetenhet kring bröstcancer och att stödja kvinnliga entreprenörer.

– Det är något som står mig nära. Jag har varit i den här industrin i 25 år. Om det står en kvinna bakom bardisken så tror många fortfarande att det är servitrisen. Jag vill att fler kvinnor ska komma in i den här branschen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!