"Jag är så jävla förbannad och ledsen att någon kan lura en 85-årig sjuk änkling på det här sättet", skriver Niklas i ett upprört Facebookinlägg där han berättar om händelsen.
På eftermiddagen den 18 november får Niklas morfar ett samtal. Någon som utger sig för att vara just Niklas säger att hans kompis har problem med bilen och behöver bärgning.
– Kan vi få låna ditt kontokort så vi kan fixa allt med bärgaren så får du tillbaka det sen, säger bedragaren.
Morfadern som inte känner igen sitt barnbarns röst tvekar, men när han undrar varför Niklas låter så konstigt får han svaret att det beror på en förkylning. De lägger på och en stund senare ringer det på dörren. Niklas morfar öppnar och där står en smal man med mörkbrunt hår och glasögon som säger att han heter Rickard och är Niklas kompis med bilen.
Morfadern ger mannen sitt kontokort eftersom "Niklas" bett honom att göra det. De båda männen småpratar lite om bilar innan Rickard försvinner i väg.
Kort därefter ringer "Niklas" igen.
– Morfar, jag har glömt bort din kod. Vad var den nu igen?
Den äldre mannen lämnar ut sin kod och de lägger på. Snart ringer "Niklas" igen och säger att bärgaren är på plats.
– Jag går förbi affären, köper lite bullar och kommer och fikar sen, säger han.
Men det kommer ingen Niklas. Det är först dagen därpå när morfadern ringer till sitt barnbarn för att fråga hur det är med förkylningen som hela bedrägeriet uppdagas och familjen polisanmäler händelsen.
– Det här fenomenet, barnbarnsbedrägeri, är tyvärr inget ovanligt. Och precis som i det här fallet handlar det ofta om bilärenden, bärgning och sådant, säger Kenneth Wiklund, chef för bedrägerigruppen på Sörmlandspolisen.
Enligt honom är det svårt att informera och förebygga den här typen av brott. Han säger att bedragarna har sina knep för att lura de äldre.
– De kan ringa och säga "hör du inte vem det är?" och så gissar den äldre på någon i sin närhet och så kör de på den personen, säger Kenneth Wiklund.
– Det är en jättetråkig brottstyp mot en redan utsatt grupp.
Niklas Facebookinlägg har delats över 300 gånger och väckt starka reaktioner. Många, för Niklas okända, människor har hört av sig och velat starta insamlingar till hans morfar.
– De trodde han blev barskrapad men som tur var fanns inte alla pengar på det konto som kortet är kopplat till. Han klarar sig rent ekonomiskt så han ville inte att någon skulle samla till honom men uppskattade gesten, säger Niklas.
Niklas och hans morfar vill inte medverka med efternamn i texten, men delar gärna med sig av sin berättelse för att varna andra.