Efter droglarmet: Åkerselever riskutbildas

Föräldraråd och elevråd är eniga – droger hör inte hemma på Åkerskolan. "Jag har fullt förtroende för skolan", säger en förälder.

Åkers styckebruk 17 oktober 2019 14:53

Efter tisdagens incident på Åkerskolan, där flera elever uppges ha rökt narkotika på en rast, har rektor Anders Petersson haft samtal med polis, socialtjänst, föräldraråd och elevråd. 

– Råden var planerade sedan tidigare, så det var mer lyckosamma omständigheter, men självklart pratade vi om det här – om hur vi vuxna, både i bygden och vårdnadshavare, måste jobba med det här tillsammans, säger rektorn om onsdagskvällens föräldraråd.

Tidningen har pratat med en förälder som var med på mötet. Hen vill vara anonym.

– Skolan gör precis allt den kan och ska göra. Jag är trygg med att skicka mitt barn till skolan och har fullt förtroende för skolan. Visst, det finns problem och förbättringsområden, men de gör verkligen allt de kan, säger föräldern och tillägger:

– Situationen när det gäller lärare och undervisning, helheten med skolan, har blivit otroligt mycket bättre. Det går tydligt åt rätt håll, fast det har inte framkommit.

En konkret följd av rådet tycks bli en elevutbildning, enligt Anders Petersson:

– Mitt förslag är en insats som riktar sig till framför allt högstadieeleverna. En utbildning som ger förståelse för att droger är livsfarligt. Jag tror det finns ett stort behov av att sprida det budskapet, säger han och tillägger:

– Jag tror att alla egentligen tänker att droger inte är något man ska hålla på med, men det handlar om självkänsla och grupptryck. Hur står man emot det? Det finns ingen quickfix, men frågan måste ständigt vara på agendan – hemma och här i skolan.

På torsdagsmorgonen träffade rektorn Åkerskolans elevråd.

– Vi förde också ett bra resonemang. Vi har diskuterat våra ordningsregler, att rökning, tobak och andra droger är förbjudet, och om att vi är skyldiga att anmäla sådant här till vårdnadshavare, polis och socialtjänsten.

Vid tisdagens incident gjorde skolan just det.

– Vi ringde polis eftersom vi tyckte att det var så pass allvarligt att ha påverkade elever på skolan. En patrull var här, men de valde att inte ta med vederbörande utan rekommenderade oss att ta det via socialtjänsten.

Det här är första gången det konstaterats att Åkerselever använt droger på skoltid, vad Anders Petersson vet:

– Tidigare har det varit mer misstankar om att det ska förvaras droger på skolan. Då kan polisen välja att gå igenom lokalerna med hundar. De har gjort det i Mariefred och det gjordes här för ett halvår sedan, men då hittade de inget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa