Elever rökte på intill skolan – rektor larmar

Under en rast gick några elever på Åkerskolan strax utanför skolgården – för att röka på. Polis och socialtjänst har kopplats in.

Åkers styckebruk 16 oktober 2019 15:42

"I går tisdagen den 15 oktober blev vi underrättade om att några elever nyttjat narkotika (rökt) under en rast. Detta skedde på förmiddagen vid ishallen."

Så inleds det meddelande Åkerskolans rektor Anders Petersson på onsdagen skickade till föräldrarna till skolans elever.

Han fortsätter med att berätta att den personal som fick veta vad som hänt direkt kontaktade skolledningen och att kontakt med vårdnadshavare, socialtjänst och polis togs.

Rektorn konstaterar att nyttjande av cannabis/hasch är livsfarligt och snabbt kan leda till svåra psykotiska tillstånd. Att elever använder, säljer och köper narkotika på eller vid skolan är dock inget nytt, enligt Anders Petersson:

"Vi vet att vi har elever på skolan och utanför skolan som ägnar sig åt detta och drogförsäljning och vi ser att det kryper längre ner i åldrarna. I detta fall rör det sig om elever i årskurs 6–8."

Rektorn avslutar: "Vi resonerar vidare om detta vid kvällens föräldrasamråd" – ett möte som var planerat sedan tidigare. 

En bekymmersam utveckling kring  unga och narkotika bekräftas av kommunpolis Peter Sigurd, som nyligen sa till tidningen: "Den liberala synen som finns har blivit skrämmande."

Richard Vollmer har barn som går på Åkerskolan och jobbade också tidigare där, som elevassistent. Han är mycket bekymrad över läget.

– Jag har varit i kontakt med både rektor och biträdande rektor om ordningen flera gånger, första gången för kanske en månad sedan. Det är dags att stoppa det här nu!

Richard Vollmar säger att han tidigare erbjudit sig att stötta skolan, men inte fått någon respons.

– Jag har hört hur det spårar ur mer och mer och har erbjudit mig att komma tillbaka och stötta upp i de klasser som behöver det. Jag har ju min bakgrund på skolan och jobbar i dagsläget som ordningsvakt i tunnelbanan i Stockholm, så det här ligger inom mina kunskapsområden.

Nyligen skrev tidningen om ett gemensamt krafttag kring Åkerskolan. Bakom samlingen står Strängnäspolisen, kommunens trygghetssamordnare, skolrepresentanter, väktarbolag, kommunens fritidsgårdar och socialtjänsten – som också kopplades in på tisdagen, då det handlade om underåriga.

Strängnäspolisens ungdomsutredare Jeanette Björk hade på onsdagen inte hört om tisdagens incident.

– Jag har inte sett någon anmälan, men det kan i och för sig ta ett tag innan det går igenom systemet.

Tidningen har sökt rektorn för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa