Pelle Johansson är hembygdsföreningens ordförande och Sven Arne Ardell dess sekreterare.
Duon tycker att samhället hamnat lite i bakvatten.
Men de har också idéer om hur trenden kan vändas och vill samtidigt upplysa om att Åker trots allt är en ort med ett rikt föreningsliv.
– Vi har bjudit hit både kommunalråd och Lars Keyser från Strängnäs bostads AB, säger Sven Arne Ardell.
Nya hyreslägenheter är ett måste, anser både han och Pelle Johansson:
– Utan byggnation kan vi inte få ungdomarna att stanna i Åker. Dessutom behöver pensionärer som säljer sina hus någonstans att ta vägen.
Hembygdsföreningen har bland annat listat behov i Åkers styckebruk och nämner då till exempel nya bostäder/hyreslägenheter, underhåll av befintligt fastighetsbestånd, allmän uppsnyggning, bättre information f ån kommunalt håll men även en attitydförändring bland ortsborna
Monica Lindell Rylén (S), Åkersbo och sedan 2014 kommunalråd, är en av personerna som fått ta emot hembygdsföreningens krav.
På sensommaren tackade hon ja till inbjudan och begav sig till det museum som föreningen driver i en gammal magasinsbyggnad på styckebrukets område.
– Jag tycker att det var ett jättebra initiativ från deras sida. Jag satt där i över två timmar och pratade med föreningens företrädare, säger Monica Lindell Rylén.
– Dessutom gillar jag hembygdsförenings engagemang, tillägger hon.
Hon har full förståelse för föreningens inställning att kommunen borde satsa mer i Åker, inte minst när det gäller nybyggnation.
– Det har det varit stiltje ett tag och visst kan man tycka att vissa projekt tar väldigt lång tid, säger Monica Lindell Rylén.
– Sen har föreningen synpunkter även på andra områden, som inte är kommunala frågor. Bland annat affärernas öppettider och varför Åker saknar bankomat.
Samtidigt poängterar kommunalrådet att det absolut gjorts satsningar i samhället.
– Åker har kommunens kanske fräschaste förskola plus att man på sistone fått flera gång- och cykelvägar.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) är också insatt i ärendet.
– Historiskt kan man se att det inte gjorts lika mycket satsningar i Åker som på andra ställen. Men det finns en stor potential på orten och vi är noga med att behandla alla kommundelar lika, säger han.
Det kommunala bostads- och fastighetsbolagets vd Lars Keyser har också hunnit sammanstråla med hembygdsföreningens företrädare.
– Vi är väldigt överens om behovet. Men allt kanske inte går i ett så snabbt tempo som de önskar, säger han.
Lars Keyser lovar att bolaget har planer på hur markområdena kring bolagets fastigheter kan förbättras.
Lägenheter ska också uppföras, om än i mindre skala.
– Vi har för avsikt att bygga tolv marklägenheter uppe vid Riagården – lite åt trygghetsboende-hållet, säger han.
Hur många lägenheter finns det nu i Strängnäs bostads AB:s regi i Åker?
– Omkring 360.