Rådet tog i början av maj ett beslut om att församlingen ska gå skilda vägar med Fredrik Lundkvist. Förtroendet är förbrukat och går inte att reparera, står det i protokollet.
– Vi har haft en period med en del turbulens, bland annat oro och sjukskrivningar i personalgruppen. Vi har genomfört utbildningar och sånt i personalgruppen under ett halvår ungefär, men det har inte gett något resultat. Nu har sjukskrivningarna kulminerat och vi har känt oss tvingade att fatta det här beslutet, säger ordförande Ingemar Kramer.
Men alla ledamöter i rådet tycker inte att det har gått rätt till. Tord Tjernström (S) är starkt kritisk till hur frågan har hanterats.
– Jag har fullt förtroende för kyrkoherden. Han sköter arbetet jättebra och är synlig ute i verksamheten. Men han har inte fått chansen att vara den arbetsledare han skulle vara när kyrkorådet har varit på honom hela tiden, säger Tord Tjernström.
Han anser att Fredrik Lundkvist har fått ta hela skulden och att det egentligen handlar om olika syn på hur arbetet ska skötas.
Ingemar Kramer tycker att det är tråkigt att det har behövt gå så långt som till att kyrkoherden måste sluta, men tycker ändå att det är rätt beslut.
– Personalgruppen är alltid chefens ansvar, säger han.
Det fanns inte någon punkt på dagordningen om att avsätta Fredrik Lundkvist. I stället var det under punkten "Överläggning om möjlig väg framåt" som beslutet fattades. Kyrkoherden fick inte vara med i rummet under diskussionen, vilket fick Tord Tjernström och partikamraten Jan-Erik Andersson att lämna mötet i protest.
– Det är ren och krass mobbning, så uppfattar jag det. Det är konstigt att det kan ske i kyrkans värld, Jan-Erik Andersson.
Ingemar Kramer berättar att det finns regler som styr vilka som får närvara vid olika beslut, och vilka som ska anses vara jäviga. Han anser att dessa regler har följts och att de som hade rätt att vara i rummet när beslutet fattades var där.
Fredrik Lundkvist själv har precis fått beskedet när tidningen når honom.
– Jag fick protokollet nu på morgonen. Jag är lite skakad, men jag förvånas inte över något. Jag har kontaktat mitt fack och vi är inte klara med hur vi ska agera. Jag vill inte kommentera mer än så just nu, säger han.
Eftersom kyrkorådet fungerar som arbetsgivare är det där beslut om en uppsägning tas. Men innan uppsägningen kan genomföras måste fackliga förhandlingar göras, precis som i vilken annan bransch som helst. I samband med det måste också kyrkorådet skicka en förfrågan till stiftet om personen får sägas upp. Stiftet gör då en befogenhetsprövning, en kontroll för att försäkra sig om att det inte ligger teologiska skäl bakom uppsägningen.