Sex fotbollsplaner med blommor: "Som en insektsbank"

Solrosorna på Berga säteri är en del av den blommande åkermarken som är till för att gynna den biologiska mångfalden. "Det är häftigt att se en så intensiv insektsvärld", säger Carl von Stockenström som äger gården.

"Det är väldigt fint att se de här blommorna. Det är två tredjedelar som blommar nu och det kommer bli ännu mera senare", säger Carl von Stockenström.

"Det är väldigt fint att se de här blommorna. Det är två tredjedelar som blommar nu och det kommer bli ännu mera senare", säger Carl von Stockenström.

Foto: Fanny Lindblad

Åkers styckebruk2021-08-11 15:08

Trafikanterna som passerar vägen förbi Berga säteri i Åkers styckebruk ser främst de gula och högt växande solrosorna som gror på åkern. I själva verket utgör solrosorna endast en liten del av de många växtarter som finns där.

– Det ser bara ut att vara solrosor men i själva verket är det en palett med olika växter, framförallt honungsört. Vi har sått tre hektar med mångfaldsgröda och det är ungefär sex fotbollsplaner. Det är massor med glada färger som ska locka till sig insekter. Då ingår det solrosor i den blandningen, säger Carl von Stockenström.

Blommorna växer på den åkermark som kallas träda. Det är åkermark som inte används för odling av jordbruksprodukter. 

 –Inom EU är man överens om att konventionella lantbrukare i slättbygd ska avsätta fem procent av sin åkermark för att gynna miljön och få fullt jordbruksstöd. Det kallas för ekologiska fokusarealer. Då kan man använda det för att så in olika typer av växter som gynnar pollinerande insekter, fåglar och fältvilt. Beroende på vilka växter man odlar ger det pollen, nektar och frön. Frön blir mat åt fåglar, framförallt finkar, under höst och vinter, säger Petter Haldén, rådgivare inom biologisk mångfald på Jordbruksverket.

Carl von Stockenström har av flera anledningar valt att odla blommor på sin träda.

– Jag gör det för att det är en debatt om att det är ont om insekter vilket missgynnar jordbruket, säger han och fortsätter:

– Solrosorna blir ganska höga och det blir som en insektsbank. Det är häftigt att se en så intensiv insektsvärld och känna att man gör nytta åt bina.

Han vill även gynna det vilda. Trädan drar till sig mycket insekter vilket gör att det är en plats dit flyttfåglar kan vända sig för föda.

– All vegetation som är lite högre blir skydd för det vilda. Sen ger solrosor massor med olja som är näringsrik för flyttfåglarna. De äter själva blomkorgen – det är som en tallrik i mitten där fröna sitter.

Att det kommer många fältfåglar ger även möjlighet för familjen att träna sina vakthundar. 

– Vi gör en del hundövningar på fåglarna. Hundarna får träna på att stanna och peka. 

Det är första året som Carl von Stockenström odlar solrosor på sin träda.

– När det är vinter och kallt så faller fröna ut. Förhoppningen att någonting kan gro till nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!