Startklart för ny kanontillverkning

Med nya krafter och kända, men än så länge hemliga, dragplåster är förhoppningen att lokalproducerad vodka snart ska flöda på den amerikanska marknaden.

Åkers styckebruk2015-07-31 11:05

Snart ska det koka i kolonnerna på Gripsholms destilleri igen. Vodkaproduktionen ska återupptas, efter att ha stått stilla i två och ett halvt år.

– Luften gick ur projektet när ägaren Peter Hjelm dog. Det stannade av här, organisationen i USA las ner. Allt låg för fäfot, berättar Olof Langbeck, vd för Malmköpings nya spritbolag AB.

För att få snurr på produktionen igen, och för att få affärerna att blomstra på andra sidan Atlanten, skulle Gripsholms destilleri samarbeta med två svenska världsstjärnor. Sommaren 2013 gästades Åkers Styckebruk av ingen mindre än Swedish house mafia-dj:n Steve Angello.

– Han stod på samma plats som du gör nu och hängde över disken, säger Olof Langbeck i destilleriets bar, med utsikt över produktionshallen.

– Aviciis manager var också med, fortsätter han.

Samarbetet blev dock aldrig verklighet, trots att planerna var långt gångna. Men nu tar familjen Hjelm, som äger 100 procent av spritbolaget, nya tag. Vilken dag som helst ska produktionen starta upp igen, och målet är att finnas på den amerikanska marknaden inför fjärde kvartalet, då de stora helgerna med amerikanska firanden avlöser varandra.

– USA är den stora marknaden för vit sprit, tillsammans med Ryssland. Det är där man vill vara, säger Olof Langbeck.

Samtidigt är det mer fördelaktigt skattemässigt att exportera till USA, berättar han. Det kostar 20 kronor att producera en liter 96-procentig etanol, den rena sprit som sedan späds med vatten för att nå rätt alkoholhalt. I Sverige tas en skatt på 511 kronor och 48 öre ut för varje liter med 96-procentigt innehåll, och så moms på det. I USA ligger motsvarande skatt på knappt 80 kronor.

– Men vi är inte värst. I Norge är skatten 800 kronor per liter. Det är därför norrmännen åker till Sverige och bunkrar sprit. Svenskarna åker ju ofta till Tyskland och handlar för att det är så billigt, där ligger skatten på 125 kronor per liter, säger Olof Langbeck.

Kontakterna med myndighets-Sverige har varit många den senaste tiden, berättar han. Livsmedelsverket, Folkhälsoinstitutet, kommunens livsmedelsinspektion och, samma dag som tidningen är på plats, kommunens brandingenjör. Vätskorna som produceras i det som en gång var ett ridhus är brandfarliga.

– När vi väl är igång så skulle ni inte få komma hit och fotografera på grund av explosionsrisken, berättar vd:n och visar säkerhetsrummet där den 96-procentiga slutprodukten förvaras.

Men vår rundtur börjar i andra ändan, nämligen utanför destilleriet där råvarorna lastas in. Det som gör Gripsholms destilleri unikt är möjligheten att tillverka sprit med såväl vete som potatis som råvara.

– Det går egentligen att göra alkohol på allt som innehåller stärkelse, morot och palsternacka till exempel. Palsternacka innehåller faktiskt rätt mycket stärkelse men jag är inte säker på att det skulle bli så gott, säger Olof Langbeck.

Kanonvodkan görs på vete, för tillfället odlad på Olof Langbecks egen gård utanför Gnesta. Att omvandla stärkelse till socker är steg ett i processen. När säden hettas upp tillsätts enzymer som slår sönder stärkelsemolekylerna.

Efter åtta timmar har socker bildats och produkten, som i det här skedet kallas för mäsk, har en konsistens som lös gröt. Då är det dags för steg två, jäsningen. Under 48 timmar kalasar jästsvampar på sockret.

– När de äter sockret så pruttar de koldioxid och kissar etanol, säger Olof Langbeck för att beskriva den kemiska process som slutar med att jästsvamparna föräter sig och självdör.

Vid det laget uppgår alkoholhalten till 7–8 procent, och det är dags för själva destilleringen. Det är namnet på den process som separerar en vätskas beståndsdelar. Med värme och ånga dras sörjan isär, i den första av de tre kolonnerna i destilleriet. Fasta partiklar skiljs från vätskan – och råsprit skapas.

– Det är hit, till första steget, man kommer om man gör hembränt. Här är det en klar vätska som når upp till 90 procents alkoholhalt, säger Olof Langbeck.

Industrispriten renas dock ytterligare i ett andra och tredje steg. Etanol har en kokpunkt på 78 grader och slutprodukten tas ut på elva meters höjd i den tredje kolonnen.

Därefter transporteras spriten till Malmköping, där den späds med vatten och tappas på flaska med den signifikativa korken som har form av en kanonkula. Några av buteljerna kommer att säljas i Sverige, men de flesta ska skeppas till USA. Det blir alltså inte Steve Angello eller Avicii som kommer att hjälpa till med marknadsföringen. Ett nytt samarbete är på gång, men Olof Langbeck är hemlighetsfull.

– För att lyckas i USA krävs en magnet som drar, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!