"Ta dig tiden att bygga upp kroppen"

22-åriga Sofi Lundin från Åker skadade sig när hon utbildade sig till soldat. Nu vill hon uppmana andra blivande soldater att träna upp sig ordentligt innan de rycker in.

Åkers styckebruk2015-11-13 21:20

Det var 2013 som då 20 år gamla Sofi Lundin sökte sig till Försvarsmaktens militära grundutbildning. Hon tyckte om att träna och brukade både löpträna och gymma, och hon ville utmana sig själv.

Men under utbildningen fick hon snart ont i fötterna. Hon haltade lite och inför den sista övningen fick hon ordentligt ont. Hon skulle då gå en lång marsch i skogen med tung packning, men fötterna gjorde allt ondare.

– Jag gick lite mer än tio mil, jag vet inte riktigt hur det gick till. Jag hade bestämt mig för att jag skulle klara det, säger Sofi Lundin.

Efter övningen träffade hon en läkare som konstaterade att hon hade fått stressfrakturer i båda fötterna samt ett brutet mellanfotsben. Sofi Lundin fick gå på kryckor i ett par månader efter händelsen och har än i dag ont om hon måste stå och gå mycket.

Men hon är inte kritisk till att ingen ingrep och fick henne att avbryta.

– Det var jobbigt, folk var hungriga och det gjorde ont hos alla. Alla klagade, så jag förstår att officerarna inte kunde se hur allvarligt det var, säger hon.

Sedan några år tillbaka använder Försvarsmakten metoden "Optimerad utbildning". Med hjälp av kartläggning och träningsprogram förbereds rekryterna för att de ska vara så bra lämpade för utbildningen eller övningen som möjligt. På så vis ska skador förebyggas. Under själva övningen är det en utsedd övningsledare som ansvarar för rekryternas välbefinnande. Men ibland räcker inte det.

– Alla vill göra ett bra jobb och inte misslyckas eller behöva avbryta tjänsten. Det är speciellt svårt att som övningsledare upptäcka skador relaterade till överbelastning, säger Marie Tisäter på Försvarsmaktens informationsavdelning.

Nyligen fick Sofi Lundin 28 000 kronor i ersättning från Kammarkollegiet för sina skador. Hon tycker att det känns tråkigt att hon fick ont, men ångrar ändå inte sin tid med Försvarsmakten.

– Nej, jag ångrar mig inte. Det suger att ha ont men det är det bästa jag har gjort. Jag hade gärna fortsatt jobba inom Försvarsmakten om jag hade kunnat.

Hon tycker att fler ska våga göra den militära grundutbildningen – men har en uppmaning till dem som ansöker.

– Ta dig tiden att bygga upp kroppen ordentligt innan, det är inte roligt om det går illa, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!