Motljusmagi med Magnus – mästare på mystik

Gyllene ljus är en förutsättning för Magnus Hindsjös landskapsbilder. "Vid en solnedgång har du ett fönster på en kvart”, säger hobbyfotografen från Ärla.

Magnus Hindsjö är hobbyfotografen som specialiserat sig på landskap och närgångna möten med insekter. ”Jag började med ett vanligt makro men ville komma närmare. Det är ett jäkla trixande”.

Magnus Hindsjö är hobbyfotografen som specialiserat sig på landskap och närgångna möten med insekter. ”Jag började med ett vanligt makro men ville komma närmare. Det är ett jäkla trixande”.

Foto: Veronica Karlsson

Ärla2020-08-29 10:00

Magnus Hindsjö plåtar ofta i sin närmiljö. Rinkesta allé är en favorit, trakterna runt Sundbyholm en annan. Ibland räcker det att söka sig runt knuten hemma i Ärla. Som när hästar skymtar genom dimman en solig sommarmorgon.

– Jag tycker om motljus. Skuggor och ljus skapar djup och stämning. Lite som en Bauer-värld.

Det perfekta ljuset är flyktigt.

– Vid en solnedgång har du ett fönster på en kvart. Jag kallar det ”hit and run”, sedan åker jag hem och leker med barnen.

Magnus Hindsjö liknar fotograferandet vid ett nästintill meditativt tillstånd.

– Man tänker inte på något annat, säger han och nickar när tidningens utsända benämner bildspråket som trolskt.

Kameran är alltid med. Ofta förevigas något på väg till jobbet, likt fåglar på centralstationen i Eskilstuna. Bilden för tankarna till Hitchcockfilmen med samma namn.

– Jag ville skapa en skräckinjagande stämning och såg potentialen.

De senaste femton åren har fotograferandet varit hans stora intresse och resultatet publiceras på facebookgruppen Hindsjö Photo och instagramkontot @mange600. Förutom landskapsbilder ses närgångna möten med insekter.

– De är tagna med bakvända vidvinkelobjektiv plus mellanringar, ett billigt sätt att komma upp i rejäl förstoring. Insekter är fascinerande, jag började med ett vanligt makro men ville komma närmare. Det är ett jäkla trixande.

Han är även förtjust i lite större djur.

– Jag gillar kor, de poserar som på en gruppbild.

Hobbyn upptar ett rum i huset. Där sitter fotografen med fötterna på bordet och redigerar bilder. Väggarna pryds av landskapsförstoringar och på hyllorna står resultatet av ett idogt scrollande på Blocket där märke kvittar.

– Bara det levererar, det handlar om kvalité. Det som inte går att laga med silvertejp är inte värt att laga, säger han och räknar till fyra kamerahus och ett tiotal objektiv.

Det ligger mycket teknik bakom landskapsbilderna. Den uppmärksamme – alternativt fotoproffset – har förmodligen observerat att de innehåller osannolikt mycket information i såväl de mörka partierna som de ljusa. Det beror på att bilderna ofta består av tre sammanfogade exponeringar.

– Ögat har ett större dynamiskt omfång än sensorn. Jag vill ha solen som den ser ut och samtidigt få med skuggorna.

Ditt bästa tips till nybörjaren?

– Experimentera. Kolla Youtube, ut och testa. Det är så man lär sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!