300 år gammal bibel funnen i Torshälla

Kyrkoherde Pernilla Parenmalm i Torshälla har ett litet deckarjobb framför sig. Hon har en Bibel från 1700-talet som saknar ägare.

Kyrkoherden Pernilla Parenmalm  efterlyser någon som gör anspråk på en nyligen upphittad 1700-tals Bibel.  "Den innehåller apokryfernna".

Kyrkoherden Pernilla Parenmalm efterlyser någon som gör anspråk på en nyligen upphittad 1700-tals Bibel. "Den innehåller apokryfernna".

Foto: Torsten Braf

Nyheter2019-09-24 19:00

Bibeln är ganska behändig i sitt format och på försättsbladet står att den är tryckt under nådens år 1729 eller ordagrant  med romerska siffror MDCCXXIX.

– Den är på svenska, den är inbunden i skinn och med trasiga spännen, säger kyrkoherden Pernilla Parenmalm. Eftersom det står angivet att den är tryckt efter 1703 års kyrkobibel så är det Karl XII:s Bibel.

–  Den innehåller apokryferna, de gömda eller glömda böckerna, som har åkt in och ut ur Bibeln i olika upplagor.

Namnet på den allra första ägaren, Erik Olsson, står inskriven, och man vet att han borde ha bott i Kjula församling.

–  Jag har varit i kontakt med församlingen i Kafjärden öster men de har inte lyckats spåra några släktingar.

Antikvarien i Strängnäs stift är också kontaktad och har lovat att kolla upp både Bibeln och eventuella anhöriga.

Uppgifterna om hur den hamnade i Kyrkans hus i Torshälla är också ganska knapphändiga. Den ska ha hittats i samband med en renovering i en källare och upphittaren var lite osäker på vad man skulle göra med den. Kvarglömd eller bortglömd, ingen vet.

–  Det var väldigt skönt att den inte slängdes bort. Det hade varit förfärligt om man tänker sig att en sådan här Bibel skulle gå till pappersåtervinningen.

Pernilla Parenmalm ser nu fram emot att alla de som ligger inne med kunskaper hör av sig till henne. Gärna alla de som har kunskaper både om biblar från 1700-talet och kanske även äldre släkten från Kjula.

Bibel är tryckt 1729 och är inte i mintskick. Men den har åldrats med stor värdighet ändå.
Bibel är tryckt 1729 och är inte i mintskick. Men den har åldrats med stor värdighet ändå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!