År av privatiseringar har urholkat det gemensamma

Med vår budget skulle Eskilstuna och Strängnäs kunna anställa ytterligare 52 inom äldreomsorgen redan i år.

Med vår budget skulle Eskilstuna och Strängnäs kunna anställa ytterligare 52 inom äldreomsorgen redan i år.

Foto: Mostphotos

Debatt2021-05-29 04:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har inte haft full sysselsättning sedan början på 90-talet. Finansministern säger ”jobben, jobben, jobben”, precis som om de magiska orden skulle lösa arbetsbristen. Det behövs stora offentliga investeringar för att ta itu med arbetslösheten på allvar.

I Vänsterpartiets budgetalternativ föreslås investeringar och åtgärder som kan sättas igång redan nu. Vår budget skulle ge fler jobb, bättre kvalitet i äldreomsorg och sjukvård samt minska våra utsläpp genom kloka klimatinvesteringar i hela landet. Klimatkrisen är akut och kräver stora gröna investeringar, men den ger också jobb genom de investeringar som behöver göras.

Pandemin har visat strukturfelen i ekonomin. År av privatiseringspolitik har urholkat det gemensamma. Att regeringen inte att rustat samhället gick ut över vård- och omsorgspersonalen och gjorde Sverige mer sårbart. Det är dags att ta itu med det nu. Därför föreslår vi pengar till fler anställda och bättre arbetsvillkor i äldreomsorg och sjukvård. I Eskilstuna och Strängnäs skulle det betyda 52 extra anställda i äldreomsorgen redan i år.

Vi vill göra en vi extra satsning på de barn som farit illa under pandemin, så att de får chansen att klara skolan och må bra. Totalt lägger vi mer än 9 miljarder i år på en förbättrad välfärd.

Jobb i välfärden räcker inte, även de privata jobben måste bli fler. Därför vill vi satsa på mindre industriföretags utveckling här i Eskilstuna och Strängnäs. Vi föreslår ett statligt stöd så att de kan vidareförädla sina produkter och göra de investeringar som behövs. Möjlighet till utveckling komme att gynna det lokala näringslivet och ge fler jobb.

Många flerbarnsfamiljer hade det redan tufft ekonomiskt och har fått det ännu svårare nu. Därför föreslår vi två extra utbetalningar av flerbarnstillägget. Även sjukpensionärer, långtidsarbetslösa och många pensionärer har det svårt ekonomiskt och vi föreslår en extra utbetalning på 1000 kr. Det lyfter vardagen och ger indirekt också fler jobb. 

Framförallt behöver deras ekonomi dock förbättras långsiktigt, vilket vi också har förslag för. Det är sådant som människor behöver i krisen, inte huvudlösa förslag som regeringens planer på marknadshyror.

Låt oss ta itu med arbetslösheten och investera i fler jobb i både offentlig och privat sektor!

Lotta Johnsson Fornarve (V)
Riksdagsledamot

Maria Chergui (V)
Gruppledare Eskilstuna

David Aronsson (V)
Gruppledare Strängnäs